Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Extrém, ve kterém se nedá žít. V Maroku naměřili rekordní teplotu přes 50 °C

Autor: ČTK, lig - 
13. srpna 2023
20:28

V Maroku padl teplotní rekord, meteorologové v pátek na jihu země naměřili 50,4 stupně Celsia. Informovala o tom dnes agentura AFP. Maroko podobně jako řada zemí v Evropě a jinde na světě letos zažívá neobvykle teplé léto s vlnami extrémních veder.

„Tato horka způsobil příliv velmi suchého a teplého vzduchu z jihu, teploty se drží o pět až 13 stupňů nad dlouhodobým normálem,“ uvedl ve zprávě meteorologický institut DGM.

Kvůli vysokým teplotám se v posledních dnech na severu Maroka rozhořely lesní požáry, které umocnil silný vítr. Poblíž Tangeru a v provincii Taza už shořela plocha o rozloze několika stovek hektarů.

Program Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus tento týden oznámil, že letošní červenec byl nejteplejším měsícem v historii měření, průměrná celosvětová teplota byla asi o 1,5 stupně Celsia vyšší ve srovnání s předprůmyslovou érou.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

David ( 14. srpna 2023 18:00 )

krapotkin ( 14. srpna 2023 04:06 )

Tak hurá, všichni Maročani do Evropy. Tam litaj pečený holubi do huby a bez práce dostanete balík prachů. Aspoň na tom se evropští blbistři dohodli v čele s Rakušanem.

Celebrity-chachacha ( 14. srpna 2023 00:40 )

A víte že na jihu Maroka je Sahara?

Zobrazit celou diskusi