Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Ne ruskému zákonu!“ skandovaly tisíce Gruzínců. Zákonodárci po protestech stáhli sporný zákon

Aktualizováno -
9. března 2023
07:49
Autor: ČTK - 
8. března 2023
21:42

Zákonodárci gruzínské vládnoucí strany Gruzínský sen po dvou dnech protestů opozice a jejích příznivců stáhli ze sněmovny takzvaný zákon o zahraničních agentech. Ten by vyžadoval, aby se všechny organizace, které získávají více než 20 procent svých finančních prostředků ze zahraničí, registrovaly pod hrozbou vysokých pokut jako "zahraniční agenti". Nad registrovanými organizacemi by pak mělo kontrolu ministerstvo spravedlnosti. Proti normě demonstrovaly tisíce lidí, kteří se obávali autoritářského směřování země po vzoru Ruska, kde podobný zákon platí již přes deset let.

Gruzínci kvůli zákonu vyšli opakovaně do ulic. Ve středu se demonstranti snažili chránit kovovými deskami, na budovu zákonodárného sboru házeli kameny a další předměty, uvedla gruzínská tisková agentura Interpressnews. Podle ní jsou mezi účastníky protestu zranění.

Ve středu se demonstranti druhý den po sobě sešli na Rustaveliho třídě, kde se parlament nachází. Ulici od odpoledne blokují s vlajkami Gruzie a Evropské unie, někteří provolávali heslo: „Ne ruskému zákonu!“ Dav později obklopil budovu zákonodárného sboru.

Podle agentury Interpressnews dali vůdci protestu vládě ultimátum, aby normu stáhla a propustila zatčené z úterní demonstrace. Při té bylo podle ministerstva vnitra zadrženo 66 lidí, kterým nyní hrozí postih za výtržnosti a neuposlechnutí pokynů policie. Podle ministerstva byla během potyček v noci na dnešek zraněna padesátka strážců zákona.

Návrh zákona o zahraničních agentech v úterý vládní většina v parlamentu schválila v prvním čtení. Kritici pokládají normu za posun zakavkazské republiky k autoritářskému režimu po vzoru Ruska, kde obdobný zákon platí od roku 2012. Norma má zajistit, aby se organizace, které získávají více než 20 procent svých finančních prostředků ze zahraničí, registrovaly jako „zahraniční agenti“ a podrobily se kontrole ministerstva spravedlnosti. Jinak by jim hrozily vysoké pokuty.

laurerahardy ( 9. března 2023 22:20 )

Přesně tak. A už dokázali zblbnout masy "ruským zákonem", který má v podobném provedení většina západních zemí s USA v čele...

gabreta ( 9. března 2023 17:55 )

Další Oranžová revoluce na východě, pod taktovkou USA??

Zobrazit celou diskusi