Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pohotovost kvůli požárům v dalším dovolenkovém ráji Čechů. Plameny se šíří na Kypru

Aktualizováno -
7. srpna 2023
21:26
Autor: ČTK, BLK - 
7. srpna 2023
16:58

Kypr je kvůli obavám z šíření lesních požárů v pohotovosti. Plameny zasáhly okolí města Limasol, druhého největšího na ostrově, uvedla agentura AFP. Situace se zlepšila na italském ostrově Sardinie, kde požáry o víkendu zasáhly stovky hektarů území a způsobily výpadky v dodávkách vody. Na Kypr poslalo tři hasicí letouny Řecko, které se stále potýká s požárem u Olympu.

U kyperského Limassolu se v pátek rozhořel rozsáhlý lesní požár, který hasí stovky hasičů a dobrovolníků z pěti zemí. Dnes dopoledne byl oheň ve velké míře pod kontrolou, úřady se však obávaly silného větru, jehož působení dodalo požáru odpoledne sílu.

„Všechny kyperské vládní složky jsou v pohotovosti,“ uvedla ministryně spravedlnosti Anna Kukkidesová Prokopiuová. Na místě mimo jiné zůstávají hasící letadla a vrtulníky. „Doufáme, že zítra (v úterý) to bude lepší,“ dodala ministryně.

Kypr zažádal o pomoc skrze unijní mechanismus civilní ochrany. Blízké Řecko vyslalo na Kypr tři hasicí letadla Canadair, Jordánsko vyslalo tři vrtulníky. Další letadla a vrtulníky vyslaly podle agentury AP i Libanon a Izrael. Oheň zatím zničil území o velikost 7,5 až deset kilometrů čtverečních.

Samotné Řecko stále zasahuje proti rozsáhlému požáru na Olympu, zatímco požár v severním regionu Rodopi se podařilo dostat pod kontrolu. Na úterý platí druhá nejvyšší výstraha před požáry v devíti řeckých regionech z třinácti.

Sardinie hlásí zlepšení, Španělsko v obavách

Všechny požáry na Sardinii se podařilo uhasit či dostat pod kontrolu, prohlásil dnes radní kraje Sardinie pro ochranu přírody Marco Porcu. O víkendu si požáry vynutily evakuaci šest stovek lidí a zničily stovky hektarů. Oheň podle serveru Rainews zničil i pole a skleníky. Úřady dnes oznámily, že některé požáry byly založeny úmyslně. Na místě totiž vyšetřovatelé našli roznětky. V obci Posada a v okolní oblasti Baronie bylo podle médií dnes na 20 000 lidí bez dodávek vody.

Na novou vlnu veder se připravuje Španělsko, kde tento týden na mnoha místech podle meteorologů teploty vystoupají na 40 stupňů Celsia i více. Vrcholu by vlna veder měla dosáhnout ve středu. Katalánští hasiči dnes oznámili, že mají pod kontrolou lesní požár u obce Portbou na hranici s Francií, kde lehlo popelem přes 570 hektarů a bylo tam nutné evakuovat na 150 lidí. Bez proudu zůstalo v oblasti asi 4 000 lidí.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Celebrity-chachacha ( 8. srpna 2023 07:39 )

Svět je plný dovolenkových rájů Čechů. To nevymysliš.

Zobrazit celou diskusi