Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novým prezidentem Kypru bude bývalý ministr Christodulides. Slibuje změny

Autor: ČTK - 
12. února 2023
19:15

Bývalý ministr zahraničí Nikos Christodulides zvítězil v dnešních prezidentských volbách na Kypru. Po sečtení všech hlasovacích lístků o tom informovala agentura Reuters. Druhý z kandidátů, diplomat Andreas Mavrojiannis, uznal porážku.

Devětačtyřicetiletý konzervativní politik Christodulides získal ve druhém a závěrečném kole prezidentských voleb 51,9 procenta hlasů. Pro šestašedesátiletého Mavrojiannise hlasovalo 48,1 voličů.

Christodulides vedl kampaň jako sjednocující síla a vyhýbal se ideologickému a stranickému rozdělení, uvedla agentura AP. Naproti tomu Mavrojiannis se prezentoval jako nositel změny. Oba kandidovali jako nezávislí, Christodulidese podporovala skupina středových a pravicových stran, Mavrojiannise pak levicová Pokroková strana pracujícího lidu (AKEL).

Příští prezident bude čelit problémům počínaje patovou situací v jednáních o znovusjednocení s tureckými Kypřany na etnicky rozděleném ostrově. Bude se také muset postavit sociálním problémům pramenícím z vysoké inflace přes dopady korupčních skandálů až po prudký nárůst migrace.

Úřadující kyperský prezident Nikos Anastasiades nemůže usilovat o třetí funkční období. Kypr je členem Evropské unie, vstoupil do ní v roce 2004, stejně jako Česká republika a dalších osm zemí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi