Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lijáky a povodně trápí Čínu: 11 mrtvých a desítky pohřešovaných. Zavřená jsou letiště i nádraží

Aktualizováno -
1. srpna 2023
06:57
Autor: ČTK - 
31. července 2023
11:06

 Na nejméně 11 vzrostl k dnešnímu dni počet mrtvých při záplavách v Pekingu, který od soboty sužují přívalové deště. Na 27 osob se stále pohřešuje. Podle agentur o tom informovala čínská státní média. V pondělí hlásily úřady dvě oběti v nejpostiženějším obvodu Men-tchou-kou západně od čínské metropole.

Několikadenní prudké lijáky způsobené tajfunem Doksuri přiměly úřady uzavřít vlaková nádraží, letiště a evakuovat obyvatele. Voda zaplavila domy i stovky silnic. Kromě Pekingu se s povodněmi potýkají také další oblasti severovýchodní Číny.

Za pouhých 40 hodin spadlo v čínském hlavním městě tolik srážek, kolik je průměr pro celý červenec. V Pekingu, který se těší spíše mírnému a suchému klimatu, je to krajně neobvyklé.

Pekingská observatoř ponechala v platnosti nejvyšší výstrahu před silnými srážkami, zatímco pekingská hydrologická stanice zvýšila své varování před povodněmi s předpovědí dalších dešťů a rozvodnění řek.

Železniční úřady vyslaly pracovníky, aby cestujícím, kteří uvízli přes noc ve vlacích, poskytli jídlo a pitnou vodu. V Pekingu bylo dnes deštěm postiženo až 358 silnic.

Video  Expertka o vztazích Putina s čínskými komunisty: Co dál čekat od Číny a Ruska?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi