Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Řeckem se prohnalo tornádo, vyvracelo sloupy elektrického vedení. A požáry ustupují, Rhodos je bezpečný

Aktualizováno -
28. července 2023
22:14
Autor: ČTK, lig - 
28. července 2023
10:16

Řecko hlásí výrazné zlepšení situace kolem lesních požárů. Drtivá většina ohňů byla dnes pod kontrolou, uvedli večer hasiči. Ti v celé zemi napočítali skoro 100 požárů, z nichž polovina trvala méně než 24 hodin, uvedl řecký tisk. Ministryně cestovního ruchu Olga Kefalojanniiová dnes prohlásila, že ostrov Rhodos, kde v minulých dnech muselo být evakuováno až 30.000 lidí, je bezpečnou destinací a život se tam vrací k normálu. Nebezpečí vzniku dalších požárů však kvůli týdny trvajícímu suchu zůstává vysoké.

Hasiči dnes večer informovali, že v Řecku bylo během dne aktivních 96 požárů. Již dopoledne uvedli, že všechny ohně byly pod kontrolou. Situace se však zhoršila na Korfu, kde zesílily ohně na severovýchodě ostrova a zasahovat musely i hasičské letouny.

Požár munice

Pod kontrolou už je i požár v okolí města Volos v centrálním Řecku, kde hořelo v areálu muničního skladu letectva. Podle odborníka osloveného stanicí ERT detonace vnímali lidé i dva kilometry od skladu, což svědčí o uložení stovek bomb. Profesor jaderné fyziky Theodoros Liolios varoval obyvatele, aby se nedotýkali neznámých kovových předmětů v okruhu tří kilometrů, dokud perimetr nezkontroluje armáda.

Ministr obrany Nikos Dendias dnes uvedl, že vedení letectva nařídil prošetřit okolnosti požáru. Podle prvních informací selhaly bezpečnostní procedury. Deník Kathimerini píše, že oheň zcela zničil nejméně jeden muniční sklad. Podle informací deníku sklad obsahoval munici pro bojové letouny F-16 "s velkou ekonomickou i strategickou hodnotou". Samotnou leteckou základnu, kde je zhruba třetina řeckých stíhaček F-16, ale požár nezasáhl.

Situace na ostrově Rhodos je nejlepší za poslední dny. Hasiči zaznamenali několik nových vzplanutí, všechny ohně jsou ale pod kontrolou, uvedla řecká agentura AMNA. Někteří obyvatelé už se začali vracet do svých domovů a zahájili úklidové práce, píše agentura DPA.

Řecká ministryně cestovního ruchu Olga Kefalojanniová dnes uvedla, že Rhodos splňuje definici "bezpečné destinace". Premiér Mitsotakis a ministři dnes jednali o situaci na ostrově, kde od minulého víkendu zuřily silné požáry.

Podle vlády je šest budov určených k demolici a další 39 zaznamenalo v souvislosti s požáry škody. Podle odhadu, který uvedla agentura Reuters, požáry zničily zhruba desetinu rozlohy Rhodu.  Značné jsou i zemědělské škody s 50.000 zničenými stromy olivovníku a nejméně 2500 mrtvými hospodářskými zvířaty, uvedly úřady s tím, že údaje nejsou konečné.

V dříve evakuovaných oblastech již začala obnova fungování služeb pro turisty, zaznělo podle agentury AMNA na jednání ministrů. Vláda chce pomoci místním podnikatelům a také propagovat Rhodos na hlavních turistických trzích v zahraničí.

Severovýchodem Řecka v okolí města Xanthi se prohnala bouře s krupobitím. Malé tornádo poškodilo zemědělskou úrodu a vyvrátilo sloupy elektrického vedení, píše server stanice ERT.

V sobotu platí varování před extrémním rizikem vzniku požárů na území šesti regionů, stejně jako v pátek.

Demisi dnes podal ministr pro ochranu občanů Notis Mitarakis, pod kterého spadá civilní obrana i hasičský sbor. Vláda v prohlášení uvedla, že tak učinil "z osobních důvodů". Podle agentury AFP, která cituje nejmenované vládní zdroje, ministr odešel, protože byl na dovolené v uplynulých dnech, kdy v zemi zuřily požáry. Premiér Kyriakos Mitsotakis demisi přijal a ministerský post obsadí současný náměstek ministra školství Jannis Oikonomu.

Video  Šéf hasičů o požárech v Řecku: Vlček doporučil na Rhodos a další zasažené ostrovy necestovat  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi