Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ruská prokuratura si žádá další přísný trest pro Navalného: Opozičníkovi chce přidat 20 let vězení

Aktualizováno -
20. července 2023
20:41
Autor: ČTK - 
20. července 2023
17:44

Ruská prokuratura dnes požádala soud, aby vězněnému ruskému opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému vyměřil dalších 20 let za mřížemi. S odvoláním na jeho spolupracovníky o tom informují tiskové agentury. Další proces s kritikem ruského prezidenta se odehrává za zavřenými dveřmi a týká se mimo jiné obvinění z "extremismu". Navalnyj obvinění odmítá. Verdikt má padnout 4. srpna. Osvobozující rozsudky nad opozičními představiteli jsou v současném Rusku prakticky nevídané, podotkla agentura Reuters.

Navalnyj stanul znovu před soudem minulý měsíc. A to přímo ve věznici s nejpřísnějším režimem Melechovo v ruské Vladimirské oblasti, kde si odpykává předchozí trest. Sedmačtyřicetiletý opoziční předák čelí novým obviněním ze založení a financování „extremistické organizace“, z výzev k „extremismu“, ze zapojení nezletilých do páchání nebezpečné činnosti a z „rehabilitace nacismu“.

Jeden z nejhlasitějších ruských kritiků Kremlu obvinění označuje za podobně vykonstruovaná a politicky motivovaná jako ta předešlá, kvůli kterým už sedí za mřížemi. Ve svém závěrečném prohlášení dnes u soudu obvinění znovu odmítl.

„Každý v Rusku ví, že člověk, který se domáhá spravedlnosti u soudu, je zcela bezbranný. Případ takového člověka je beznadějný,“ uvedl podle svých spolupracovníků opozičník. Proces označil za nespravedlivý a poukázal na nedávnou krátkou ozbrojenou vzpouru ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, po níž šéf uskupení Jevgenij Prigožin zůstal na svobodě, napsala agentura AP.

„Ti, kteří byli prohlášeni za zrádce své vlasti a kteří ráno zabili několik příslušníků ruské armády, zatímco celé Rusko na to udiveně hledělo, se do oběda s někým na něčem dohodli a šli domů,“ prohlásil Navalnyj. V tuto vzpouru vyústily koncem června spory šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina s ruským armádním velením. Wagnerovci nakrátko obsadili Rostov na Donu a v koloně vytáhli na Moskvu. Na základě dohody, kterou zprostředkoval běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, ale Prigožin vzpouru ukončil a získal možnost přesídlit do Běloruska i se svými muži.

Ruské úřady Navalného uvěznily v lednu 2021 hned po návratu z Německa, kde se léčil z otravy bojovou látkou novičok. Oponent režimu obvinil z otravy Kreml, ten nařčení odmítl a zpochybnil samotný fakt otravy. Kvůli léčbě v Berlíně nesplnil opozičník podmínky předchozího podmíněného odsouzení a soud ho proto uvěznil na zhruba 2,5 roku. Loni dostal ještě devět let za údajný podvod.

Navalnyj politickou dráhu zahájil bojem proti korupci, v jehož rámci organizoval protirežimní protesty. Úřady během potlačování ruského disentu zakázaly Navalného protikorupční organizaci jako extremistickou.

Spolu s Navalným je souzen i Daniel Cholodnyj, bývalý technický ředitel kanálu Navalnyj Live, který působí na serveru YouTube. Pro něj prokuratura podle agentury AP požádala soud o desetileté vězení.

Zobrazit celou diskusi