Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Izrael půjčil Bílému domu vzácné památky. Patrně se zašantročily v Trumpově rezidenci

Autor: mav, swp - 
20. července 2023
12:37

„Izraelské keramické lampy, určené pro krátkou výstavku ve Washingtonu D.C. v roce 2019, uvízly kvůli pandemii v USA,“ píše izraelský deník Haarec. „Nedávno se našly v Trumpově rezidenci Mar-a-Lago na Floridě.“

Do Ameriky starověké artefakty z národní památkové sbírky putovaly se souhlasem tehdejšího ředitele Izraelského památkového úřadu Jisra’ela Chasona. V Bílém domě měly posloužit v prosinci 2019 k zapalování svící při svátku světel neboli chanuce (zasvěcení). Ceremonie 11. prosince se zúčastnil mj. izraelský velvyslanec v USA Ron Dermer s rodinou.

Nakonec se ovšem Američané rozhodli památky k obřadu nepoužít, měli obavy, že by mohly pocházet ze Západního břehu Jordánu, což je podle OSN palestinské území Izraelem okupované. Mnohé země, byť k Izraeli přátelské, mají k záležitostem Západního břehu výhrady, do jisté míry i USA, jinak velice oddaný partner židovského státu.

Tajné dokumenty a razie FBI

Památkový úřad plánoval vrátit lampy zpátky do Izraele přes speciálního kurýra. Tuto cestu však narušilo zhoršení pandemie covidu-19. Místo toho dostal za úkol dočasně se o artefakty postarat Saul Fox – ceremoniálu u Trumpa se přímo účastnil a pro izraelský památkový úřad byl štědrým dárcem.

Není zcela zřejmé, co se dělo pak. Až nedávno se Izraelci dozvěděli, že památky skončily v Mar-a-Lagu, Trumpově opulentním sídle na Floridě. Mimochodem, loni v srpnu tam vpadla FBI a při razii zabavila spousty tajných dokumentů, které měl Trump s koncem své vlády vrátit. Skladoval je mimo jiné v koupelně. „Nedivil bych se, kdyby se předměty, které Izrael hledá, rovněž našly v nějaké tamní koupelně,“ uvedl pro Haarec zdroj důvěrně obeznámený se situací.

Jiný izraelský představitel vše popsal jako nedorozumění; památkový úřad podle něj „zaspal“.

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi