Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sopka na Islandu po erupci láká zvědavce. Nepřibližujte se, varuje turisty české ministerstvo

Aktualizováno -
12. července 2023
22:47
Autor: ČTK - 
11. července 2023
19:49

Ministerstvo zahraničí doporučuje českým turistům vyhnout se na Islandu okolí sopky Fagradalsfjall asi 40 kilometrů od hlavního města Reykjavík, která v pondělí odpoledne vybuchla. Erupce ale nemá za následek ohrožení osídlených oblastí, kritické infrastruktury ani přerušení či omezení leteckého spojení s Islandem, uvedl Černínský palác na webu.

„V souladu s výslovným nedoporučením islandských úřadů navštěvovat místo erupce pro značné uvolňování toxických plynů, dokud záchranáři a vědci neposoudí situaci a její další vývoj, doporučuje ministerstvo zahraničních věcí se oblasti vyhnout,“ sdělilo ministerstvo. Aktuální situaci lze sledovat na webu https://en.vedur.is/#tab=quakes.

V případě akutní nouze či ohrožení českých občanů je možné volat na pohotovostní linku českého velvyslanectví v Oslu +57 320 367 3296. Ministerstvo zahraničí také doporučuje cestovatelům registrovat se v dobrovolném systému Drozd, který umožňuje poskytovat lidem v zahraničí aktuální upozornění k cestám a při mimořádných událostech organizovat pomoc českým občanům.

Erupce byla podle informací meteorologů slabá, na záběrech islandských médií bylo vidět, že ze sopky stoupá kouř a vytéká láva. Výbuch se stal v oblasti Litli-Hrútur, kde se erupce sopek objevily i v předchozích dvou letech.

V oblasti byla zaznamenána i zemětřesení. Nejsilnější z nich o síle 5,2 stupně bylo v neděli, žádné výrazné škody ale nezpůsobilo. Ani předchozí aktivity sopek v oblasti nezpůsobily výrazné škody ani komplikace v dopravě.

Island patří k zemím, kde je velký počet aktivních sopek, více než 30. Výbuch sopky Eyjafjallajökull v roce 2010 na několik týdnů výrazně omezil leteckou dopravu v Evropě.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi