Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Peklo ve Francii: Rabování, exploze v Lyonu a útoky na policejní stanice. Macron ruší program

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. července 2023
15:10
Autor: ČTK - 
30. června 2023
16:56

Demonstranti ve Francii v pátek večer a v noci na dnešek zaútočili na několik policejních stanic, rabovali také obchody a zapalovali auta. Informuje o tom server listu Le Figaro. Policie po celé zemi zadržela 1311 lidí, oznámilo ministerstvo vnitra. Násilné nepokoje, které vyvolala smrt 17letého mladíka při policejní kontrole, pokračovaly už čtvrtou noc. Francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli pokračujícím nepokojům ve své vlasti odložil státní návštěvu Německa, která měla začít v neděli. 

  • Situace je podle agentury Reuters nejsložitější krizí pro prezidenta Emmanuela Macrona od protestů žlutých vest, které začaly v roce 2018.
  • Sedmnáctiletý Nahel M. přišel o život v úterý ráno krátce poté, co ho policie zastavila při řízení vozu. Když odmítl uposlechnout její výzvu a znovu se rozjel, jeden z policistů po něm z bezprostřední blízkosti vystřelil. Video střelby se rychle rozšířilo na sociálních sítích a Francouze hluboce šokovalo a podnítilo nepokoje, které se rozšířily do desítek měst.
  • Po celé zemi bylo  v noci na sobotu nasazeno 45 000 policistů a četníků, o 5000 více než předchozí noc.
  • Ministerstvo zaznamenalo 31 útoků na policejní komisařství, 16 útoků na místní policejní stanice a 11 útoků na četnické stanice.
  • V noci na dnešek bylo zapáleno kolem 1350 vozidel a ohněm či jinak poškozeno 234 budov. Na veřejných komunikacích podle ministerstva vzniklo 2560 požárů.
  • Násilnosti v noci na dnešek nejvíce zasáhly města Lyon a Marseille. V centru Marseille výtržníci podle policie vyrabovali obchod se zbraněmi, ze kterého ukradli několik loveckých pušek.

Útoky na policejní stanice jsou hlášeny z Bordeaux na západě země, ze Saint-Denis a Bonneuil-sur-Marne na předměstí Paříže či z Alès na jihu Francie. Případy rabování úřady zaznamenaly v trojici největších měst 68milionového státu - Paříži, Marseille a Lyonu - a také například ve Štrasburku, Grenoblu nebo v Saint-Etienne.

„Díky mobilizaci vnitřních bezpečnostních složek po celé zemi byla úroveň násilí v noci na dnešek nižší ve srovnání s předchozí nocí,“ napsalo ministerstvo vnitra. Uvedlo také, že v noci na dnešek bylo zraněno 79 policistů a četníků.

Hořící auta či knihovna

Knihovna vzplála v Métách, autobus v Nanterre, auta zase v Angers i dalších městech.

Jen v Paříži zadržela policie na 120 lidí, v Marseille 95. V Nanterre na předměstí Paříže, kde zastřelený mladík žil, zajistili policisté devět lidí, kteří u sebe měli Molotovovy koktejly. Nepokoje se rozšířily i do sousední Belgie, kde policie v metropoli Bruselu zadržela kolem 100 osob.

Exploze i střelba z brokovnice či kalašnikovů

U pošty v Lyonu explodovalo výbušné zařízení, je vidět na záběrech na twitteru. Po výbuchu k místu směřovala skupina černě oděných lidí.

Z několika francouzských měst je zase hlášena střelba ze strany demonstrantů. Ve městě Nîmes zřejmě protestující stříleli z brokovnice na kamery, v jedné ze čtvrtí Lyonu svědci viděli střelbu do vzduchu z kalašnikovů.

Ministr vnitra: Výtržníci nezvítězí

Ministr vnitra Darmanin, který navštívil policisty v Mantes-la-Jolie západně od Paříže, vyjádřil přesvědčení, že „zvítězí republika, ne výtržníci“. Není si podle něj možné plést několik tisíc delikventů s naprostou většinou francouzských občanů.

Za útoky podle francouzských médií často stojí maskované skupiny ozbrojené železnými tyčemi a také zábavní pyrotechnikou. Jedno z videí na sociálních sítích natočené v Bordeaux ukazuje, jak se dav obrátil proti jednomu z kolemjdoucích.

Mbappé vyzval ke konci násilností

Policie na řadě míst odpověděla slzným plynem, nad některými městy kroužily vrtulníky. Přes množství nepokojů je podle policejních představitelů, na něž se odvolává Le Figaro, situace v noci na dnešek lepší než o den dříve.

K ukončení násilností vyzval kapitán francouzské fotbalové reprezentace Kylian Mbappé, podle něhož je musí nahradit smutek, dialog a obnova.

Macron ruší program

Macron kvůli pokračujícím nepokojům odložil státní návštěvu Německa. V pátek se předčasně vrátil ze summitu Evropské unie v Bruselu, aby se stihl zúčastnit jednání meziresortního krizového štábu.

„Francouzský prezident Macron dnes telefonicky hovořil s německým prezidentem (Frankem-Walterem) Steinmeierem a informoval ho o situaci ve své zemi. Prezident Macron požádal o odklad své plánované státní návštěvy Německa,“ citovala agentura AFP z prohlášení Steimeierova úřadu.

„Návštěva by se měla uskutečnit v náhradním termínu co nejdříve,“ citovala dále agentura DPA z prohlášení. Steinmeier podle ní nad zrušením návštěvy vyjádřil lítost, ale uvedl, že „plně chápe situaci v sousední zemi“. Vyjádřil také naději, že „násilí v ulicích co nejdříve skončí a že se podaří obnovit sociální smír“.

Ministr vnitra Darmanin v pátek požádal prefekty v celé zemi, aby zastavili veřejnou autobusovou a tramvajovou dopravu. Jednalo se o součást vládních opatření, která mají zmírnit napětí po vypuknutí násilných nepokojů. Vláda rovněž podle agentury AFP rozhodla o zrušení velkých veřejných akcí.

Rabování obchodů

Rabování obchodů bylo mezitím hlášeno v centru Grenoblu, kde se shromáždily desítky mladých lidí v kapucích a začali ničit výlohy a zapalovat odpadkové koše.

Krátce nato francouzská média informovala také o rabování v Marseille, kde se terčem útoku stal obchod s kosmetikou Sephora.

Výtržníci v centru Marseille rabovali také v obchodě ze zbraněmi a ukradli několik loveckých pušek, uvedla policie. Zatkla zřejmě jednoho z nich. Podle listu Le Figaro bylo z obchodu zřejmě odcizeno sedm pušek.

Mladík spadl ze střechy supermarketu

Protesty přitom provází i tragédie. Po nočním pádu ze střechy supermarketu ve francouzském Petit-Quevilly dnes odpoledne zahynul mladý muž, píše agentura AFP.

Web stanice RTL uvedl, že 19letý mladík spadl ze střechy obchodu, na který zaútočili výtržníci, načež byl ve stavu mozkové smrti převezen do univerzitní nemocnice v Rouenu a později prohlášen za mrtvého.

Úmrtí mladíka posléze podle RTL potvrdila prokuratura v Rouenu. Agentura AFP píše, že podle jejího policejního zdroje mladík zemřel po pádu ze střechy supermarketu „v průběhu rabování“, zatímco rouenské státní zastupitelství uvedlo, že obchod nebyl „v době těchto událostí terčem útoku výtržníků“.

Zbloudilá kulka v zámoří

Ve Francouzské Guyaně mezitím během protestů souvisejících s nepokoji ve Francii zahynul 50letý muž. Podle místní prokuratury jej zasáhla zbloudilá kulka, uvedl zpravodajský web Franceinfo.

„Právě když se policie stahovala, padl výstřel směrem k policistům,“ uvedl státní zástupce v Cayenne. „Padesátiletý muž byl zasažen do hrudníku a po nějaké době zemřel,“ dodal.

Úřadům ve Francii se navzdory desítkám tisíc policistů rozmístěných napříč celou zemí nedaří zabránit násilnostem. Prezident Macron po pátečním zasedání krizového štábu uvedl, že vláda nasadí k potlačování nepokojů další prostředky. Výjimečný stav ale zatím Macron nevyhlásil.

Video  Hořící auta, střety s policií, rabování: Po smrti mladíka Nahela M. vypukly ve Francii rozsáhlé násilné protesty  - Reuters
Video se připravuje ...

vlasatyjar ( 1. července 2023 18:01 )

Meli by tam zavest bastonadu,myslim,ze tomu by ti nadejni mladici rozumeli...

Martin Šíma ( 1. července 2023 17:06 )

Naprosto souhlasím

Athina ( 1. července 2023 12:33 )

Mate pravdu… on totiž není migrant jako migrant…a navíc policejní stát si provedl rozcvicku pekne v době covidove, kdy byla dana práva a pravomoce i těm zamindrakovanym jedincům a orgánům, kteří si to řádně užili…a to byl pouze trénink…

Tara-Tara ( 1. července 2023 12:29 )

správně, ale myslím, že docela pozdě.....myslím, že na tu pakáž měli "zakleknout" už dříve....možná se to bude teď šířit lavinovitě po Evropě

bersimalinecka ( 1. července 2023 12:29 )

starej a za další:už zas jdou, předvplebně ,po Babišovi jak slepice poflusu.Kolik vydělal kolik důchod atd Kolik si vydělali politici v rodinných podnicích .Třeba Stanjurova žena(jiné příjméní)majitelka tiskárny a kolik dalších to tak mají???

Zobrazit celou diskusi