Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

4700 Kč na koncerty, kino či divadlo! Vláda připravila dárečky pro mladé Němce k osmnáctinám

Autor: ČTK - 
16. června 2023
12:35

Německo každému, kdo letos oslaví 18. narozeniny, poskytuje od tohoto týdne 200 eur (4760 Kč) na kulturu. Podmínkou je mobilní aplikace a bydliště v Německu. Kapesné mohou mladí lidé utratit třeba za vstupenky do muzea, za divadlo, kino, koncert, knihy, komiksy nebo hudební nosiče, vybírat ale musí ze zúčastněných poskytovatelů, kterých se zatím k akci připojilo několik tisíc.

Německá vláda o programu hovoří jako o kulturní ofenzivě, kterou chce po dvou letech přísných omezení kvůli pandemii nemoci covid-19 povzbudit zájem o kulturu mezi mladými.

Právě kultura během karanténních uzavírek velmi utrpěla. Stát, který na kulturní kapesné vyčlenil pro letošní rok 100 milionů eur (2,4 miliardy Kč), se v podpoře zaměřuje především na lokální akce. Do programu kulturního pasu (KulturPass) proto nejsou zapojeny velké prodejní platformy, velká internetová zasilatelství a streamingové služby.

„KulturPass je pozvánkou pro všechny mladé lidi v Německu, kterým letos bude osmnáct, aby poznali kulturu ve svém okolí. S rozpočtem 200 eur na osobu může mládež objevovat rozmanitost kulturní krajiny a může se sama rozhodnout, kam si zajde - zda na koncert, na operu, do divadla, do muzea, nebo do nejbližšího knihkupectví a obchodu s deskami,“ řekla německá ministryně kultury Claudia Rothová.

Peníze nedostanou mladí lidé v hotovosti, ale ve formě předplaceného kreditu. Podmínkou je mobilní aplikace KulturPass, která je dostupná pro systémy Android i iOS. K registraci jsou nutné německé doklady totožnosti s elektronickou funkcí. Uznávány jsou také občanské průkazy členských zemí Evropské unie včetně českých, pokud jsou jejich držitelé v Německu přihlášeni k pobytu.

Nárok na kulturní kapesné má každý, kdo v letošním roce oslavil, případně oslaví, 18. narozeniny. Kredit má platnost dva roky, takže o výhody nepřijdou ani lidé, kteří dosáhnou dospělosti až na konci prosince.

Čerpání kreditu je pak možné přes aplikaci, případně přes webový portál, na kterém si lidé vyberou, na co mají chuť. Náklady poskytovatelům služeb následně zpětně proplatí vláda. K akci se doposud připojilo více než 5600 poskytovatelů, kteří nabízejí okolo 1,7 milionu produktů. V nabídce jsou knihkupectví, prodejny hudebnin a hudebních nosičů, organizátoři koncertů a festivalů, kina, divadla nebo muzea.

Kulturní pas považuje vláda za pilotní projekt, kterým se inspirovala v zahraničí. „V případě úspěchu by program mohl pokračovat a také se rozšířit,“ uvedlo ministerstvo kultury. To poznamenalo, že by chtělo kapesné později zpřístupnit i šestnáctiletým a sedmnáctiletým.

Video  Pavel v Bavorsku na mašině, první dáma autem: Vepřová se zelím k obědu a setkání s premiérem  - Blesk Zprávy: Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi