Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Miliardář Soros (92) předává impérium synovi (37): Dědic Alex přeskočil staršího bratra!

Aktualizováno -
13. června 2023
10:51
Autor: ČTK, simao - 
11. června 2023
18:20

Miliardář a finančník George Soros (92) předává kontrolu nad svým rozsáhlým impériem sedmatřicetiletému synovi Alexandrovi (37). Řekl to v rozhovoru pro list The Wall Street Journal (WSJ). Dříve nechtěl, aby jeho nadaci Open Society Foundations (OSF) převzalo jedno z jeho pěti dětí. „Zaslouží si to,“ řekl nyní směem k synovi.

George Soros, který je šéfem hedgeového fondu Quantum Fund, stal se filantropem a významným podporovatelem liberálních aktivit, změnil názor a rozhodl se předat nadaci a zbytek svého impéria v hodnotě 25 miliard dolarů (551 miliard korun) svému synovi, který své jméno zpravidla zkracuje na Alex.

Alex v rozhovoru s WSJ uvedl, že je „více zaměřený na politiku“ než jeho otec. Hodlá i nadále prostřednictvím rodinných peněz podporovat levicově orientované americké politické kandidáty.

Po boku slavných politiků

Na svém instagramu má Alex Soros spoustu fotek se slavnými politiky - od Joea Bodena, přes Emmanuela Macrona po kanadského premiéra Justina Trudeaua či rakouského prezidenta Alexandra Van der Bellena nebo běloruskou opoziční lídryni Svjatlanu Cichanouskou.

Byl bych sice rád, kdyby v politice peníze nebyly, ale dokud to bude dělat druhá strana, budeme to dělat taky,“ vzkázal Alex Soros.

Správní rada OSF zvolila Sorose mladšího v prosinci svým předsedou. Nadace směřuje ročně asi 1,5 miliardy dolarů skupinám, které podporují například lidská práva ve světě a pomáhají budovat demokracii, uvedl WSJ.

Alex „přeskočil“ staršího syna Jonathana

Washington Post upozorňuje na to, že Alex strávil dva roky coby prezident otcovy organizace, pracující na podpoře demokratických politiků. Ve své nové roli bude ovládat Open Society Foundation, která podporuje více než 100 charitativních organizací po celém světě.

Dříve to vypadalo, že dědicem bude spí Sorosův 53letý syn Jonathan, nejmladší z dětí ze Sorosova prvního manželství s Annaliese Witschakovou. Alex Soros je miliardářovým čtvrtým dítětem, které má filantrop s druhou manželkou Susan Weberovou.

Soros nyní zopakoval, že „nechtěl, aby nadaci převzalo jedno z mých dětí“. „Myslel jsem, že by to měl spravovat někdo, kdo se k tomu nejlépe hodí,“ poznamenal Soros s tím, že si to však Alex, který je ve veřejné sféře podstatně viditelnější než jeho sourozenci, zaslouží.

Kdo je George Soros (92)

  • Finančník a filantrop George Soros 12. srpna oslaví 93. narozeniny.
  • Svůj majetek získal Soros burzovními spekulacemi, kterými do úzkých dostal i zdánlivě neotřesitelnou britskou libru.
  • Americký investor s maďarskými kořeny se ale vymyká vžité představě o bezskrupulózním finančním žralokovi. Jeho peníze totiž z nemalé části míří na charitu, slouží k podpoře lidských práv či k financování projektů v zemích třetího světa.
  • Prostřednictvím svého hedgeového fondu Quantum Fund dokázal Soros po desítky let zhodnocovat peníze investorů, sám pak vydělal miliardy. Sorosova nadace Open Society Foundations pak například koncem studené války pomáhala disidentským skupinám ve střední a východní Evropě.
  • Jako investor vyhledával slabiny a nerovnováhy a dokázal jich využít. Sorosův „majstrštyk“ přišel v září 1992, kdy vydělal při spekulaci na pokles libry za jediný měsíc celou miliardu dolarů. Miliony Britů jej nenáviděly a zbytek světa obdivoval.
  • Ani Soros, který patří mezi nejsledovanější investory na světě, se ale navzdory své pověsti protřelého hráče nevyhnul obchodním neúspěchům a ztrátám. Za využití neveřejných informací se dočkal i obvinění a pokuty.
  • V rodném Maďarsku se Sorosovo jméno skloňovalo s ožehavou otázkou imigrace, kterou jeho nadace podle maďarského premiéra Viktora Orbána podporuje. Orbán spustil proti Sorosovi tvrdou kampaň a líčil jej jako hlavního nepřítele maďarského státu, který řídí příliv migrantů.
  • Hlavním cílem Sorosových filantropických aktivit je podpora otevřené společnosti založené na respektu k lidským právům, transparentní veřejné správě a vládě práva.
  • Soros se narodil se 12. srpna 1930 v budapešťské židovské rodině jako György Schwartz. V šestnácti odešel do Británie, živil manuálními pracemi, potom vystudoval filozofii na prestižní Londýnské ekonomické škole.
  • V polovině 50. let už coby George Soros přesídlil do USA a začal se živit jako analytik. Na Wall Street se stal během deseti let uznávaným makléřem, v roce 1969 převzal vedení fondu Quantum. V roce 1980 fond vykázal čtyřicetinásobné zhodnocení vložených prostředků.
  • Koncem 70. let začal poskytovat stipendia černošským studentům na univerzitě v Kapském městě. Posléze se zaměřil na komunistické země ve střední Evropě, v nichž díky nadaci podporoval opoziční uskupení, mezi nimi i Chartu 77.
  • V roce 1991 Soros v Praze založil Středoevropskou univerzitu; česká vláda se ale později odmítla podílet na jejím financování a škola město opustila. Dlouhodobě Soros pracoval na zlepšení postavení Romů.
  • „Mohl jsem být zabit nacisty. Mohl jsem promarnit svůj život za komunistů. To je to, co mě vedlo k myšlence otevřené společnosti,“ vysvětlil Soros, proč se rozhodl zaměřit dobročinnost právě směrem, na který jej ještě za dob studií navedl filozof a pedagog Karl Popper.
  • Soros je od roku 2013 potřetí ženatý. Jeho manželkou je o 40 let mladší konzultantka v oblasti vzdělávání a zdravotní péče Tamiko Boltonová. Z předchozích manželství má Soros pět dětí - čtyři syny a dceru. Jeho starší bratr Paul, který zemřel v roce 2013, byl rejdařským magnátem a rovněž filantropem.

Zobrazit celou diskusi