Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oblíbené nápoje i bonbóny v ohrožení. Kvůli peklu v Súdánu může chybět důležitá ingredience

Autor: Markéta Mikešová, lig - 
4. května 2023
05:00

Současný konflikt v Súdánu, kde proti sobě bojuje armáda s milicemi, je pro spoustu lidí v Evropě vzdálený. Ve skutečnosti se ale dost výrazně může dotknout celého západního světa, i Čechů. Súdán je největším světovým producentem látky jménem arabská guma, která je důležitou ingrediencí široké škály oblíbených nápojů, cukrovinek a kosmetiky. Pokud konflikt v africké zemi neutichne, arabská guma bude chybět. Často za ni přitom neexistuje alternativa.

Arabská guma je pryskyřice, která se získává z různých druhů akácií, nejčastěji ze stromu jménem akácie arabská. Látka má v současném potravinářství velký význam, arabská guma působí jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo, dokáže zajistit, že jednotlivé složky v potravinách se neoddělují od sebe a jsou teplotně stabilní.

Obvykle arabskou gumu najdete v perlivých sladkých nápojích, bonbónech a žvýkačkách pod označením E 414, avšak používá se i v kosmetice a lékařství.

Akácie sice rostou v celé řadě zemí, hlavním producentem arabské gumy je ale Súdán. Naprostá většina arabské gumy na světě (70 procent) pochází právě z toho afrického státu a to se začíná ukazovat jako problém. Súdán v půlce dubna zachvátily boje, ve kterých již podle oficiálních statistik zemřelo kolem 600 osob a dalších necelých 5000 bylo zraněno. 100 tisíc lidí ze země před boji uteklo. Život v celém Súdánu se zastavil, tedy i produkce arabské gumy, a firmy začínají mít obavy.

Zásoby na maximálně šest měsíců

Súdán nikdy nebyl příliš politicky stabilní. Boje jsou zde do jisté míry standardem a velcí odběratelé súdánské arabské gumy, například Coca-Cola a PepsiCo, si kvůli tomu drží dlouhodobě zásoby této látky na tři až šest měsíců, informuje agentura Reuters.

Jenže tentokrát je situace horší. Dříve se konflikt odehrával zejména ve vzdálenějších regionech typu Dárfúr, zatímco teď se dostal až do hlavního města Chartúmu. To paralyzovalo celou ekonomiku země, včetně komunikačních kanálů, a nic nenasvědčuje tomu, že by boje utichaly – naopak o víkendy pokračovaly i přes vyhlášený klid zbraní.

„V závislosti na tom, jak dlouho bude konflikt trvat, to může mít následky na pultech odchodů – značkové zboží vyráběné známými jmény může chybět,“ vysvětlil pro agenturu Reuters Richard Finnegan ze společnosti Kerry Group, která je hlavním dodavatelem arabské gumy ze Súdánu pro největší světové potravináře. Podle něj aktuální zásoby dojdou za pět až šest měsíců. Zástupce podniku Foga Gum to odhaduje tři až šest měsíců.

Agentura Reuters kontaktovala dvanáct exportérů, kteří s arabskou gumou obchodují. Všichni potvrdili, že obchod zamrzl. Podle Mohamada Alnoora ze společnosti Gum Arabic USA momentálně není možné ze Súdánu získat žádnou extra arabskou gumu, což Finnegan a další vysvětlují i tím, že přístav v Chartúmu v tuto chvíli upřednostňuje evakuace civilistů.

„Ani nakupující, ani prodávající nemají ponětí, kdy se situace vrátí zpět do normálu,“ uvedl Jinesh Doshi ze společnosti Vijay Bros, která s arabskou gumou obchoduje. Dodavatelé podle jeho slov zápasí s tím, aby získali alespoň něco, začínají se také poohlížet po alternativách.

Najdete ji i tam, kde byste to nečekali

Pro některé produkty, například v kosmetickém průmyslu, alternativy skutečně existují. Horší je to v potravinářství, kde se výrobci bez arabské gumy neobjedou. Nejpalčivější je tento problém pro podniky vyrábějící cukrovinky a sladké perlivé nápoje. „Společnosti jako PepsiCo a Coca Cola nedokážou existovat bez arabské gumy,“ konstatuje Danin Haddad z firmy Agrigum. Pryskyřice totiž zajišťuje, že barvivo zůstává v nápojích rovnoměrně rozptýlené a že se cukr nevysráží.

Jen na českém trhu najdete desítky, ne-li stovky potravinářských produktů, které arabskou gumu obsahují. Jde například o bonbony Mentos, TicTac, Slavia, M&M's, hašlerky a lentilky, žvýkačky Orbit a Winterfresh, různé ochucené nápoje Fanta, Mirinda, Mountain Dew, Birell s příchutí pomela a tonic Kinley, sirupy Relax a Jupí, mléčné nápoje Activia, energetické nápoje Big Shock, Spark a Monster, džusy Caprio, šunkovou pěnu Hamé, jogurty Kostíci a velmi širokou škálu oříšků v čokoládě a těstíčku.

Video  V Súdánu pokračují navzdory příměří tvrdé boje. (30. 4. 2023)  - Reuters
Video se připravuje ...

krapotkin ( 4. května 2023 09:21 )

Tak jsem konečně pochopil, proč Coca Cola už nestojí v obchdech 10 Kč, jako dříve, ale 41 Kč.

Athina ( 4. května 2023 07:06 )

Nejkvalitnější mají v Řecku ale to by chtělo přemýšlet a necpat nám neustále produkty a názory, které jsou zrovna v kurzu….a zapotřebí je zdražit ☺️

Zobrazit celou diskusi