Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak pandemie covidu ovlivnila dovolenkáře? Evropané se vyhýbají davům, cestují mimo sezonu

Autor: ČTK, swp - 
21. dubna 2023
17:53

Evropané se při výběru letní dovolené na domovském kontinentu zaměřují více než před pandemií na to, aby se vyhnuli davům. Uvádí to Evropská komise cestovního ruchu (ETC), na jejíž zprávu dnes upozornil zpravodajský server Bloomberg. Prvními dvěma kritérii, jimiž se dotazovaní tradičně řídí, je příznivé počasí a cena. Na otázku ETC - „Která kritéria budou hrát nejdůležitější roli při výběru vaší příští destinace?“ - odpovídali v březnu respondenti z deseti hlavních evropských trhů, například z Německa, Británie, Francie, Itálie a Španělska.

„Myslím, že to souvisí se zvyky, které jsme měli během tří pandemických let, kdy jsme sešli z vyšlapaných cest a zjistili, jak je pohodlné a vzrušující objevovat nová místa,“ konstatoval prezident ETC Luís Araújo. Mít více prostoru bylo v dotazníku důležité pro téměř třetinu lidí, ať už zvažovali výlet do přírody, nebo do města.

Přes dvě třetiny respondentů výpravu plánuje na jaře a začátkem léta, tedy před vrcholem sezony v srpnu. „Vracíme se ke vzorci, který platil dříve - Evropané po svém kontinentu cestují mimo vrchol sezony,“ uvedl Araújo.

Co se týče snahy vyhýbat se davům, je prezident ETC přesvědčen, že tento trend bude posilovat. Členské země ETC tento posun podporují tím, že prezentují rozmanité regiony a celoroční aktivity. Snaží se turisty dostat na celé své území. Dánsko tak například propagovalo Roldský les a baltské pláže. Francie v moderním a luxusním duchu proměnila údolí Loiry.

Dalším významným faktorem při výběru volna je počasí. Sedm procent lidí uvedlo, že berou v potaz jeho extrémní projevy. Bloomberg v této souvislosti připomíná uplynulou zimu, která se řadí k těm nejteplejším v historii. Podle Araúja má změna klimatu poprvé vliv na rozhodování o cestování. Loňské vlny veder, které začaly v polovině července, přiměly více Evropanů přehodnotit své trasy, více jich zamířilo k severnímu pobřeží kontinentu a cestovalo v měsících dubnu, květnu, září a říjnu.

Video  Velvyslanec v Chorvatsku o zavedení eura i vysokých cenách: Někteří obchodníci toho využili.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi