Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Brigitte Macronová slaví 70. narozeniny: Malá oslava a extrémní znepokojení!

Autor: simao, ČTK - 
13. dubna 2023
19:21

Sedmdesátiny ve stínu protestů Francouzů proti důchodové reformě slaví dnes francouzská první dáma Brigitte Macronová. „Brigitte je extrémně znepokojena tím, co se děje,“ uvedl zdroj Daily Mailu, podle kterého na dnešek Macronová nachystala jen malou oslavu.

Současná situace kolem protestů ve Francii Macronovou nijak netěší. „Byla zvyklá chodit se svým manželem na procházky do místních parků a na dlouhé procházky kolem Seiny brávala jejich psa Nema. To je nyní nemožné, protože je nyní pod přísnou ostrahou uvnitř Elysejského paláce, který je střežen dnem i nocí,“ uvedl zdroj Daily Mailu.

Zdroj z Elysejského paláce uvedl, že na 13. dubna – den svých sedmdesátin – naplánovala Macronová „lehkou oslavu“.

Tři děti Macronové

S francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem je dělí 25letý věkový rozdíl, který se nejednou dostal veřejně na přetřes. Bývalá profesorka na prestižním gymnáziu je přitom jednou rozvedená, v letech 1974 až 2006 byla ženou bankéře André-Louise Auziéra, se kterým má tři děti včetně kardioložky Laurence Auziére-Jourdanové.

Laurence Auziére-Jourdanová, dcera Brigitte Macronové Laurence Auziére-Jourdanová, dcera Brigitte Macronové | Profimedia.cz

Dalšími potomky Macronové jsou Tiphanie Auziérová a Sebastian Auziére. Právě dcera Tiphanie dávala v den narozenin Macronové na instagram společnou fotku s matkou.

Netypický pár

Celkem má již Macronová sedm vnoučat. „Nejsme typický pár. Ale jsme pár, který existuje,“ prohlásil před časem Macron. „Nikdy nebyl jako ostatní žáci. Vždy se radši bavil s profesory jako se sobě rovnými,“ říkala o svém muži Macronová.

Jejich cesty se zkřížily na soukromé střední škole v La Providence v severofrancouzském Amiens. Ona byla extrovertní učitelka francouzštiny a latiny, vysoká opálená blondýna s vlasy ve stylu Brigitte Bardotové, pocházející z vážené rodiny místních výrobců čokolády.

Seznámení ve škole

Macron byl patnáctiletý hloubavý hoch a mezi jeho spolužáky patřila právě právě dcera Macronové – tehdy paní Auziérové – Laurence. Jednou se prý vrátila domů ze školy a horovala o spolužákovi, který je „naprostý šílenec, co ví všecko o všem“.

Brigitte samotná se s Emmanuelem seznámila v dramatickém kroužku. Oslovil ji, zda by s ním nechtěla napsat divadelní hru. „Kousek po kousku si mě získávala jeho inteligence,“ líčila později Brigitte. „Dodnes jsem nezměřila všecku její hloubku.“

Přeskočila mezi nimi jiskra. Když vše vyšlo najevo, poslala Macronova rodina Emannuela na studie do Paříže. V té době spolu trávili podle jeho slov dlouhé hodiny telefonováním „Mě se nezbavíte, vrátím se a vezmu si vás. Když se pro něco rozhodnu, pak to také udělám,“ citovala ho Brigitte podle týdeníku Paris Match.

Po Brigittině rozvodu se vzali v roce 2007. Oba jsou přitom rodáci právě z Amiens. Brigitte Macronová se narodila 13. dubna 1953, Emannuel Macron pak 21. prosince 1977.

S králem a královnou

Macronová se přitom aktuálně vrátila s manželem ze státní návštěvy Nizozemska, kde se setkali i s králem Willemem-Alexanderem a jeho chotí Maximou. 

Manželé Macronovi se poklonili u památníku nizozemským obětem druhé světové války, který stojí proti královskému paláci, kam zamířili na soukromý oběd s královským párem. Poté se Macronovi vrátili zpět do Francie, kterou dál zmítají protesty.

Protesty pokračují

Od poloviny ledna totiž Francouzi opakovaně vycházejí do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas s důchodovou reformou, kterou prosadil prezident Macron. Penzijní reforma je podle vlády nezbytná, jinak hrozí krach důchodového systému.

Protesty proti důchodové reformě ve Francii. (13. 4. 2023) Protesty proti důchodové reformě ve Francii. (13. 4. 2023) | ČTK / AP / Mathieu Pattier

Kromě postupného zvýšení věku odchodu do důchodu z 62 na 64 let se má zvýšit i počet odpracovaných let nutných pro získání plné výše penze.

Protestní akce dnes narušily i provoz na řece Rýn, kde stávkující zablokovali jedno ze zdymadel, informovala agentura Reuters. „Mobilizace ani zdaleka neskončila. Dokud reformu nestáhnou, tak budeme v protestech tak či onak pokračovat,“ řekla šéfka odborů CGT Sophie Binetová.

Video  Osudová žena prezidenta Macrona: O 24 let starší manželka Brigitte  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5522193 ( 13. dubna 2023 22:10 )

Dobrý náhled možná také pedofilka 🙃

trintin ( 13. dubna 2023 20:12 )

Autorka článku poukazuje na to, že je správnější když patnáctiletého kluka zneužije učitelka, než kdyby ho například zneužil farář.

Zobrazit celou diskusi