Letos poprvé nedorazí ti, kteří město před 78 lety osvobozovali. „Žijícím válečným veteránům už jejich zdravotní stav nedovolí cestovat na tak velkou vzdálenost. Přítomni však budou alespoň symbolicky. Pánové George Thompson a Lincoln Harner natočili pro Plzeňany zdravice,“ uvedl primátor Roman Zarzycký.

Místo samotných veteránů ale dorazí jako čestní hosté jejich rodinní příslušníci. „Činy a odkaz jejich předků jsou pro ně důležité. Mnozí z nich se do Plzně vracejí už poněkolikáté, neboť se svými tatínky či dědečky na Slavnosti svobody přijížděli. Plzeňské Slavnosti svobody stále zůstávají především připomenutím všech, kdo bojovali a padli za naši svobodu. Takto jim vyjadřujeme náš dík,“ dodal Zarzycký.

Veterán: Plzeň je můj druhý domov

George Thompson (98), pravidelný host oslav, který se stal i jejich tváří, natočil Plzeňanům i městu, které osvobozoval, vzkaz. „Plzeň je mým druhým domovem. K Česku jsem měl vždy blíž než většina Američanů. Vyrůstal jsem v Kansasu a mí kamarádi na střední škole se jmenovali Havel a Černý,“ uvedl Thompson.

Vzpomínal, že všichni jeho přátelé na střední škole pocházeli z Čech. „Nikdy jsem je neslyšel mluvit česky, ale byli to moji nejlepší kamarádi. Jak jsem již zmínil, Plzeň je můj druhý domov. A proto, kdybych se měl kdy stěhovat, byla by Plzeň jasnou volbou. Všichni lidé mě tu milují a já miluji je,“ vzkázal veterán.

Kempy, koncetry, vojenská technika

Jedny z největších oslav konce druhé světové války v Evropě tradičně přinesou do města dobovou atmosféru, kempy klubů vojenské historie a Konvoj svobody. Hlavní vzpomínkové setkání se tradičně uskuteční 6. května u památníku Díky, Ameriko! Na náměstí Republiky v centru města a v amfiteátru za Obchodním centrem Plaza bude přichystaný kulturní program, v přilehlém parku se představí také kluby vojenské historie a Armáda České republiky.

„Dobové vojenské kempy, v nichž jsou k vidění desítky vozidel těžké i lehké obrněné techniky, dílenská a přepravní technika, polní kuchyně i vojenské ubikace, se rozloží v Křižíkových sadech. Další kluby připomínající Československou samostatnou obrněnou brigádu a RAF, včetně makety letounu Spitfire, se vrátí, společně s Armádou České republiky, do prostoru parku za obchodním centrem Plaza,“ vypočetla Jana Komišová, vedoucí Oddělení marketingu plzeňského magistrátu.

Letos se nově připojí nezisková organizace Post Bellum s rodinným programem v rámci projektu Paměť národa. Program oslav je dostupný zde.

VIDEO: Plzní projel 8. května 2022 konvoj historické vojenské techniky, Convoy of Liberty.

Video
Video se připravuje ...

Plzní projel 8. května 2022 konvoj historické vojenské techniky, Convoy of Liberty. Romana Vébrová

Fotogalerie
70 fotografií