Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Cucej mi jazyk.“ Dalajláma se omluvil za podivnou výzvu. Chlapce líbal na rty. Nechutnost, bouří internet

Aktualizováno -
11. dubna 2023
09:06
Autor: ČTK, for - 
10. dubna 2023
14:55

Tibetský duchovní vůdce dalajláma se omluvil za incident, při kterém políbil na rty nezletilého chlapce. Chlapec se dalajlámy původně zeptal, zda ho může obejmout, načež ho duchovní vůdce pozval na pódium v indickém chrámu v Dharamsale. Při krátké rozmluvě chlapce políbil na rty a později vyplázl jazyk a chlapce vyzval, aby mu jazyk „ocucal“. Informovala o tom dnes agentura AP.

Incident se odehrál v únoru při setkání se stovkou indických studentů. Sedmaosmdesátiletý dalajláma v reakci na veřejnou kritiku dnes vydal prohlášení, v němž se omlouvá „chlapci i jeho rodině a také přátelům na celém světě, kterým mohla (dalajlámova) slova ublížit“.

„Jeho Svátost často hravě a nevinně škádlí lidi, se kterými se setkává, a to i na veřejnosti a před kamerami. Je mu líto, že se incident stal,“ stojí také ve vyjádření tibetského duchovního vůdce.

Vrchol nechutnosti

Než chlapce „propustil“, klad mu Dalajláma na srdce, aby „vzhlížel k těm lidem, kteří tvoří mír a štěstí“ a „nenásledoval ty, kteří zabíjejí“.

Záběry vyvolaly pozdvižení, nespočet uživatelů sociálních sítí se shodují v tom, že počínání Dalajlámy bylo v tomto případě „nechutné, skandální a na blití“. Další ho neváhali označit za „falešného proroka“. „Bylo to naprosto šokující, co Dalajláma udělal. A nejen teď, i v minulosti už se musel omlouvat za sexistické komentáře, ale říct malému chlapci: Cucej mi jazyk… To je vrchol nechutnosti,“ napsala uživatelka twitteru Sangita.

Dalajláma byl na duchovního vůdce země vysvěcen ve svých 15 letech, když do Tibetu vtrhla vojska komunistické Číny a napadená země potřebovala v čele posvátnou autoritu. V indické Dharamsale žije v exilu od roku 1959.