Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šéf významného fondu: Do dvou let zkrachuje značný počet bank! Jaké jsou ohroženy?

Autor: ČTK - 
22. března 2023
20:13

Problémy bankovního sektoru vyvolané pádem Silicon Valley Bank (SVB) ještě neskončily a do dvou let zkrachuje značný počet bank. Na konferenci agentury Bloomberg to řekl generální ředitel investičního fondu Man Group Luke Ellis. Ohroženy podle něj mohou být hlavně menší a regionální banky v USA a menší banky v Británii.

Ellis si myslí, že krize v bankovním sektoru ještě není u konce. „Myslím, že za 12 až 24 měsíců budeme mít podstatně více neexistujících bank,“ prohlásil. V Británii jsou podle něj nejvíce ohrožené banky označované jako challenger. To jsou malé, nedávno vzniklé banky zaměřené na drobnou klientelu, které přímo konkurují bankám s dlouhou tradicí.

Rozvoj sociálních sítí způsobil, že se obavy o zdraví bank šíří mnohem rychleji. Dodal, že on osobně není investorem do amerických regionálních bank.

Mnoho investičních fondů označovaných za hedgeové, jako Man Group, v posledních dnech vydělalo na nestabilitě bankovního sektoru, protože vsadily proti bankám.

Mluvčí britské centrální banky, která dohlíží na zdraví a stabilitu britského finančního systému, uvedl, že „britský bankovní systém je dobře kapitalizován a financován a zůstává bezpečný a zdravý“. Centrální banky po celém světě reagovaly na otřesy na trzích koordinovanými opatřeními, která mají zajistit tok hotovosti mezi bankami po celém světě, upozornila agentura Reuters.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi