Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Děsivý pád gigantů Credit Suisse a SVB: O práci přijde 40 tisíc lidí? A přijdou další krachy?

Aktualizováno -
21. března 2023
11:10
Autor: mav, swp, ČTK - 
21. března 2023
05:00

Náhlý pád americké banky SVB a pak prodej švýcarské banky Credit Suisse pod cenou vystrašily investory i klienty, kteří teď mají obavy, zda i v dalších bankách nevyjdou najevo nějaké utajované finanční slabiny. Co se to v bankovním sektoru děje a co přijde dál? - se v analýze ptá deník The Guardian.

Jsme v bankovní krizi? Na to se názory různí. Kalifornská Silicon Valley Bank (SVB) je největší bankou, která v USA zkolabovala od globální krize let 2007-08. Nedlouho potom se Credit Suisse prodala za nečekaně nízkou cenu.

Hlavní ekonom analytické firmy AMP Shane Oliver uvádí, že tyto dvě události nepřipomínají comeback finanční krize před patnácti lety. Může tu ovšem být jisté riziko, že potíže dopadnou i na další ústavy. Investoři už se zbavují akcií menších regionálních bank v Americe, kdyby se snad i u nich objevily podobné trable jako v SVB.

Jiné části finančního trhu, včetně akcií technologických firem, ale minulé vrtkavé týdny ustály dobře. To by mělo značit, že alespoň někteří investoři usuzují, že hrozba bankovní krize zase utichne.

Případy obou bank každopádně poukazují na novou realitu: Oba incidenty se odvíjely velice rychle, což investory i klienty znervózňuje. Jakmile SVB odhalila, že své portfolio cenných papírů prodala se ztrátou, trvalo to jen dva dny, než zkolabovala. Credit Suisse ohlásila, že si pomůže půjčkou od švýcarské centrální banky, v noci na čtvrtek. Bezprostředně to trh uklidnilo, ale do víkendu už byla situace zase krizová a banka potřebovala zachránit.

Do jisté míry této rychlosti pomohlo šíření informací po sociálních sítích, načež zákazníci rychle začali vybírat své vklady - a na to neměly obě oslabené banky dost hotovosti.

Několik centrálních bank ohlásilo, že peníze dál globální ekonomikou potečou, aby předešly „úvěrové tísni“ (credit crunch), kdy se soukromé banky zdráhají půjčovat peníze zákazníkům - jako se dělo za finanční krize. Americký Fed umožní dalším centrálním bankám rychleji získávat americké dolary, místo jednou za týden to půjde denně.

Nynější trable ve finančním systému způsobil kolaps SVB; když zveřejnila, že má ve financích díru kvůli prodeji portfolia dluhopisů zasaženého inflací, čelila tzv. runu - klienti houfně chtěli zpět své vklady. Bez dostatku hotovosti tak 16. největší banka Spojených států 10. března zbankrotovala.

Banky typicky půjčují peníze, které shromáždí od jiných klientů - z jejich vkladů. Americká vláda zakročila a garantuje všem klientům, že své vklady do SVB dostanou zpět. Globální banky se připravují, že své vklady budou chtít i jejich zákazníci - mnohé si proto půjčují dolary navíc.

Co se stalo ve Švýcarsku?

Druhou největší švýcarskou banku kupuje ta největší, konkurenční UBS, za tři miliardy švýcarských franků (téměř 73 miliard Kč); vláda tento krok podporuje, UBS má od úřadů jistou garanci proti některým potenciálním ztrátám z rizikovějších aktiv Credit Suisse. Předejde se tak totiž většímu kolapsu, který by mohl mít ještě širší dopad.

Krize Credit Suisse má hlubší kořeny. Roky skandálů tajnůstkářské banky podrývaly její reputaci. Jak psal The Guardian, například banka ukládala peníze, o které své země okrádali diktátoři jako Ferdinand Marcos (Filipíny), Sani Abacha (Nigérie) či Husní Mubárak (Egypt), pomáhala s praním špinavých peněz jakuze - japonské mafii, porušovala americké sankce byznysem s Íránem či Súdánem, pomáhala evropským i americkým boháčům vyhýbat se daním, najímala korporátní špiony, korupčními kšefty přispěla k finanční krizi Mozambiku (2021)…

Loni se na třicet tisíc pochybných případů podívaly desítky renomovaných redakcí včetně The New York Times, Le Monde a The Guardianu, když obdržely uniklá data od tzv. whistleblowera. Souboru se říkalo Suisse Secrets (tajnosti Suisse).

„Analýza účtů naznačuje v mnoha případech kulturu spoluúčasti ze strany Credit Suisse, jež umožňovala ukrývání obrovských sum pochybného původu,“ komentoval v úvodníku The Guardian. „V některých nejnehoráznějších případech je těžké uvěřit, že tu vůbec probíhal nějaký proces kontroly.“

O práci přijde 40 tisíc lidí?

Pomalé zhoršování reputace i zisků najednou vyústilo v ostrý propad důvěry mezi investory, který minulý týden ohrozil životaschopnost celé banky.

Převzetí Credit Suisse jejím větším rivalem UBS přitom může podle zdrojů listu Financial Times znamenat ztrátu až 40 000 pracovních míst.

Případy SVB a Credit Suisse mají jen málo společného, vzhledem k jejich velikosti, aktivům, klientům i zemi. Ale spojuje je skutečnost, že v ně ztratili důvěru investoři a zákazníci, což vedlo k problému s likviditou (dostupnou hotovostí). Jak říká profesor Paul Kofman, děkan obchodní a ekonomické fakulty Melbourneské univerzity: „Spojujícím faktorem je mínění.“

Video  Záběr z dronu: Londýnská finanční čtvrť se slavnou bankou Credit Suisse, kterou přebere rival UBS  - Reuters
Video se připravuje ...

jasnavolba ( 21. března 2023 09:13 )

včera žena s banky lidé stojí fronty u bank a vybírají hotovost! ví že v pátek příjde obovský pruser! a naše banky dělaji jako nic.

Zobrazit celou diskusi