Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přes 12 tisíc mrtvých při zemětřesení v Turecku. Klučík (3) přežil v troskách 50 hodin

  • Autor: trm,ČTK,swp - 
    Aktualizováno -
    8. 2. 2023
    23:15
    8. 2. 2023
    08:08

    Zemětřesení, které v pondělí otřáslo Tureckem a Sýrií, si vyžádalo už přes 12 tisíc obětí. Úřady se obávají, že obětí může být až 20 tisíc. Na místě jsou také desítky tisíc zraněných. Záchranné týmy dál pracují v oblasti ve snaze vyprostit ze sutin budov přeživší, šance na záchranu zasypaných jsou ale i vzhledem k mrazivým teplotám stále menší. Média ale přináší další příběhy zachráněných - tříletý chlapec přežil v sutinách 50 hodin. Pomáhají i Češi - jak hasiči z USAR týmu, tak vláda. Česko pošle do Turecka generátory a spací pytle, oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský.

    • Agentura OSN pro děti UNICEF uvedla, že zemřely až tisíce dětí a mladých.
    • Záchranáři bojují s mrazy, ale hlavně s časem. Řada lidí uvězněných v troskách může zemřít na podchlazení dříve, než se je podaří vyprostit
    • WHO vysílá do Turecka a Sýrie expertní týmy a speciální lety se zdravotnickým materiálem, včetně chirurgických traumatologických balíčků.
    • Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman prohledávají zemětřesením zničené budovy. Z trosek vytáhli dva mrtvé.
    • Česko je podle ministra zahraničí Lipavského připraveno zvýšit i finanční a materiální pomoc. Do Turecka pošle příští týden generátory a spací pytle, monitoruje i další požadavky.
    • Turecký prezident Erdogan odsoudil kritiku, která se na vládu po zemětřesení snesla. Podle některých je reakce vlády na katastrofu nedostatečná. "
    • V Turecku se nadále pohřešuje jedna Češka, která tam má trvalý pobyt

    V Turecku připravila katastrofa o život 9057 lidí, uvedl prezident Recep Tayyip Erdogan, který zasažené oblasti dnes navštívil. Zraněných je podle něj téměř 50 000. Zřítilo se více než 6000 budov.

    Erdogan připustil, že v prvním dni po katastrofě byly určité problémy ohledně pomoci zasaženým, nyní podle něj záchranné operace běží na plné obrátky. Podle úřadů se do záchranných operací zapojilo skoro 100.000 lidí.

    V Sýrii v oblastech pod kontrolou opozice i vlády zahynulo 2662 lidí. Záchranná organizace známá jako Bílé přilby dnes informovala o nejméně 1400 mrtvých v oblastech na severozápadě Sýrie, které ovládají povstalci. Zraněných je na 5000 lidí.

    „Očekává se, že číslo významně vzroste, protože pod sutinami jsou stovky rodin, více než 50 hodin po zemětřesení,“ uvedla organizace.

    Zemětřesení o síle 7,8 stupně udeřilo na jihozápadě Turecka nedaleko hranic se Sýrií v noci z neděle na pondělí. Následovaly další otřesy. Kromě tisíců mrtvých jsou další desetitisíce zraněných.

  • 1.Erdogan to schytal za váznoucí pomoc

    Erdogan přijel do oblasti na jihovýchodě země. Místní obyvatelé podle agentury AFP stále častěji vyjadřují nespokojenost s tím, jak státní instituce řídí pomoc postiženým a tvrdí, že na některých místech zoufalí lidé čekali na záchranáře i desítky hodin.

    Podle reportérů, kteří v postižené oblasti mluvili s přeživšími, zaznívají často hlasy, že některá místa zůstala dlouho bez pomoci a velmi pomalu tam míří i humanitární zásilky, které v mrazivém počasí nutně potřebují desítky tisíc lidí bez střechy nad hlavou.

    „Kde je teď stát? Kde je?... je to dva dny a nikoho jsme tu neviděli. Děti umrzly k smrti,“ řekl agentuře AFP ve městě Kahramanmaraş Ali, jenž neúspěšně čekal na záchranáře, kteří by pomohli vyprostit jeho zasypaného bratra a synovce.

    V blízkém městě Antakya si zase reportérům agentury Reuters postěžovala 64letá Melek, podle které nechaly úřady lidi na holičkách. „Kde jsou stany? Kde jsou auta s jídlem?... Není tu žádné místo, kde bychom dostali jídlo, jako to bylo při jiných katastrofách. Přežili jsme zemětřesení, ale možná teď zemřeme hlady nebo umrzneme,“ řekla. Také podle ní nebyly ve městě dlouho vidět žádné týmy záchranářů.

    Erdogan odsoudil kritiku: Nyní bychom měli být jednotní

    Erdogan dnes odsoudil kritiku, která se na vládu po zemětřesení snesla. Podle některých je reakce vlády na katastrofu nedostatečná. „Nyní bychom měli být jednotní, je čas na solidaritu. Nemohu snést lidi, kteří vedou negativní kampaně pro své politické zájmy,“ uvedl turecký prezident po příjezdu do provincie Hatay. Na podobnou katastrofu není podle něj možné se připravit. Jak dodal, vláda urychlí odklízení sutin i výstavbu nových domů.

    Abdulalim Muaini vedle těla své ženy v turecké provincii Hatay. (8.3.2023) Abdulalim Muaini vedle těla své ženy v turecké provincii Hatay. (8.3.2023) | Reuters

    Reakci vlády a úřadů na katastrofu kritizoval i šéf opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Kemal Kiliçdaroglu, který zemětřesením zasažená místa v provincii Hatay navštívil dříve než prezident. „Zodpovědný je Erdogan. Vláda 20 let nic nedělala, aby připravila zemi na zemětřesení,“ poznamenal opoziční lídr ve videu na sociálních sítích. Podle něj měla vláda do záchranných prací rychleji a více zapojit vojáky a také horníky, kteří mají se záchranou zavalených zkušenosti.

  • 2.Zázračné záchrany

    Organizace Bílé přilby sdílela dramatické video z okamžiku, kdy byla šestičlenná rodina vytažena živá z trosek v syrském Idlibu. Davy propukaly v jásot, když byli dva dospělí a čtyři děti zachráněni a odvedeni do čekajících sanitek.

    Po více než 40 hodinách se také podařilo zachránit malou dívku, osud jejích blízkých organizace nezmínila.

  • 3.50 hodin v troskách

    Záchranáři v Turecku nacházejí i více než 50 hodin po ničivém pondělním zemětřesení v troskách budov přeživší. Ve městě Kahramanmaraş na jihovýchodě země zachránili tříletého chlapce, v blízkém Adiyamanu desetiletou dívku, napsal dnes deník Hürriyet. Pod troskami zříceného hotelu v provincii Kahramanmaraş dokázala přežít 58letá žena, jejíž záchranu ukázali reportéři stanice ntv.

    Záchranné práce v katastrofou zasažených oblastech pokračovaly celou noc a z tisíců zřícených budov vyprošťovaly záchranné týmy stovky mrtvých. Objevit přeživší skoro dva dny po silných otřesech, které měly sílu 7,8 stupně, se nyní rovná téměř zázraku, a turecká média proto o takových případech podrobně informují.

    Neuvěřitelných 54 hodin strávily v sutinách Hatice Tekinová a její dvě dcerky, všechny tři vyprostili záchranáři živé.

    Neuvěřitelných 54 hodin přežily v sutinách žena a její dvě dcera. Neuvěřitelných 54 hodin přežily v sutinách žena a její dvě dcera. | Profimedia

    Agentura Anadolu zveřejnila video, na kterém je vidět záchrana dvouměsíčního chlapce Muhammeda v oblasti u města Elbistan. Ze sutin se v noci na dnešek dostala živá i jeho matka. Podle Anadolu se 53 hodin po otřesech podařilo z trosek pětipatrové budovy v provincii Şanliurfa zachránit také roční dítě.

    Podle deníku Hürriyet se v noci podařilo zachránit ze zbytků zříceného bytového domu v Kahramanmaraşu tříletého Arifa Kaana. Chlapec se zaklínil mezi bloky betonu a záchranáři museli obezřetně odřezávat materiál, aby se k němu dostali, zatímco se pokoušeli pomocí dek zajistit, aby chlapec v teplotách pod nulou neumrzl. V nedalekém Adiyamanu zase reportéři zaznamenali chvíli, kdy lidé tleskali, když se záchranářům podařilo ze zříceného domu vyprostit desetiletou Betül Edisovou. Se slzami v očích ji před převozem do nemocnice vítal i její dědeček.

  • 4.Čeští hasiči pracují nonstop

    Čeští hasiči, kteří v úterý dorazili do Turecka pomáhat po zemětřesení, v noci na dnešek začali vyhledávat zavalené v sutinách ve městě Adiyaman. Pracují nepřetržitě, sdělil v tiskové zprávě mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. 

    „Krátce po dvaadvacáté hodině vyrazili hasiči do terénu k samotnému vyhledávání zavalených osob. Jejich činnost probíhá nepřetržitě po celou noc, USAR odřad je schopen pracovat ve 24hodinovém režimu,“ uvedl dnes mluvčí českých hasičů.

    Hasiči mimo jiné pracují u trosek dvou bytových domů, kde může být až 100 zavalených lidí. Do pátrání po přeživších nasadili i psy.

    Český USAR tým specializovaný na vyhledávání lidí v sutinách přiletěl v noci na úterý do tureckého města Adana, odkud se tureckými vojenskými letouny přesunul do 400 kilometrů vzdáleného Adiyamanu. Materiál převezlo nákladní auto, podle Kozáka mu jízda kvůli poničené infrastruktuře trvala přes 12 hodin. Mluvčí doplnil, že do příjezdu materiálu pro stavbu základny hasiči prováděli průzkum zasažené oblasti a spolupracovali s místní samosprávou.

    Už v úterý mluvčí uvedl, že část města, ve které bude český tým zasahovat, obývá přibližně 250.000 lidí.

    Video  Záchranáři vytáhli syrské dítě z trosek po ničivém zemětřesení  - reuters, Credit: White Helmets
    Video se připravuje ...

  • 5.

    Česká republika je podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) připravena případně prodloužit desetidenní pobyt týmu záchranářů v Turecku a zvýšit i finanční a materiální pomoc. P

    ostupuje podle žádostí o podobu pomoci z Turecka. Do země pošle příští týden generátory a spací pytle, monitoruje další požadavky, uvedl Lipavský po dnešním jednání kabinetu.

    V Turecku je po zemětřesení stále pohřešována jedna Češka, která má v této zemi trvalý pobyt. Další informace nemůže podle něho česká diplomacie poskytnout.

    Vláda podle ministra Lipavského nezapomíná ani na Sýrii, kterou zemětřesení zasáhlo také, kvůli komplikované situaci tam ale bude pomoc posílat prostřednictvím mezinárodních organizací.

    Video  Český velvyslanec pro Blesk: Jedna Češka se stále pohřešuje! A jak proběhla pomoc šestici krajanů v Turecku?  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

kapka6 ( 11. února 2023 07:02 )

je to těžký osud za Kurdy a rozsekanou Kurdskou političku

Zobrazit celou diskusi