Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Uplacená ředitelka pomáhala fixlovat u maturit, hledá ji Interpol. Kolik si vydělala?

Autor: mav, inf - 
4. února 2023
19:56

Pátrání Interpolu si zpravidla spojíme s drogovými mafiemi, mezinárodním organizovaným zločinem, praním špinavých milionů nebo třeba masovými vrahy na útěku. Realita je však pestřejší: Jeden zatykač teď vyšel i na učitelku, která pomáhala středoškolákům podvádět u zkoušek.

V Singapuru mají ekvivalent maturit docela přísný, v celém městském státě stejný pro studenty posledních ročníků středních škol (zpravidla ji skládají v 16-17 letech). Zakládají si na jeho kvalitě, výsledek testu z jazyků, matematiky a humanitních předmětů pak otevírá studentovi cestu na vysokou a vůbec do další profesní dráhy.

Proto je pro mládež - i pro jejich rodiče - test často velmi stresující. Běžné je sofistikované doučování v soukromých centrech, za něž se platí třeba až 2000 singapurských dolarů (33 300 Kč) měsíčně.

Pedagožka podváděla

Hledaná pedagožka byla ředitelkou jednoho takového doučovacího střediska. Se svým týmem ovšem několika studentům zkoušela pomáhat víc než jen doučováním. Poh Yuan Nie (57) soud poslal na čtyři roky za mříže.

Jelikož se k výkonu trestu nedostavila a zřejmě ze Singapuru uprchla, oslovila příslušná místa Interpol - Mezinárodní organizaci kriminální policie. Ta nyní vydala zatykač, přesněji řečeno tzv. červené oznámení. Je na policii každého ze 195 členských států, zda singapurské žádosti vyhoví, pokud na hledanou osobu narazí.

Poh se svou dřívější přítelkyní, s neteří a dalším mužem každý v roce 2016 dostali od jistého Číňana 8000 singapurských dolarů (133 tisíc Kč), když pomohou šesti čínským studentům, píše CNN. Pokud by u zkoušek neuspěli, peníze měli vrátit.

Šestice studentů měla u testu v uších nenápadná sluchátka v barvě kůže, a to propojená přes bluetooth se schovaným mobilem. Ke zkouškám se s nimi přihlásila i ředitelčina tehdy třicetiletá přítelkyně, která kamerou ukázala aktuální otázky tetě a ostatním komplicům. Ti vypracovali odpovědi a říkali je studentům do sluchátek.

Jenže dozor si všiml podivných zvuků u jednoho z podvodníků, jenž se pak hned přiznal. „Když jsem odpověď slyšel jasně, měl jsem být zticha. Když ne, měl jsem zakašlat,“ vypověděl pak jeden ze studentů podle BBC.

Vyšetřování se ještě vleklo, soud trval další rok, roku 2020 padl verdikt: Ředitelka byla shledána vinnou ve 27 bodech obžaloby a dostala trest čtyřletého odnětí svobody. O rok dříve dostala tříletý trest její přítelkyně. „Myšlenka, že si studenti mohou podvodně kupovat výsledky, je urážlivá. Podrývá princip meritokracie,“ konstatoval tehdy soudce. „Není přípustné, aby si bohatí mohli výsledky zkoušek pořizovat.“

Poh Yuan Nie se podřídit svému verdiktu odmítla. „K výkonu trestu se měla dostavit v září 2022, leč neučinila tak,“ uvedla policie.

Ke 4. únoru 2023 uvádí web Interpolu 7063 aktivních zveřejněných červených oznámení. Českých občanů je mezi nimi 12.

Video  Viceprezidentka Interpolu Havránková: Jsem stále česká policistka.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi