Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak si nový velvyslanec USA zvyká na Česko: Schytal to za nevhodné jídlo, psovi pořídil krtečka

Autor: ČTK, vja - 
3. února 2023
18:00

Do České republiky v úterý dorazil nový americký velvyslanec, investor Bijan Sabet. Už stihl schůzky na ambasádě, sdělil tiskový atašé velvyslanectví v Praze Griffin Rozell. Sabet měl být jedním z velvyslanců, kteří předají dosluhujícímu prezidentovi Miloši Zemanovi pověřovací listiny 15. února. Velvyslanec se již v Praze rozkoukává a jak mu to jde, pravidelně popisuje na twitteru.

Sabet je spoluzakladatelem a generálním partnerem společnosti Spark Capital, která se zabývá rizikovým kapitálem. Předtím pracoval jako vedoucí pracovník v řadě začínajících technologických společností v Silicon Valley v Kalifornii a v Massachusetts. Je členem správní rady vysoké školy Boston College, na které získal bakalářský titul.

Posledním americkým velvyslancem v Praze byl Stephen King, na konci roku 2020 oznámil, že se této pozice s nástupem nového prezidenta Joea Bidena vzdá. Od té doby je post velvyslance USA v Praze neobsazený, ambasádu dočasně vede chargé d'affaires Christy Agorová.

Sabet do Prahy dorazil se svou chotí Lauren a zlatým retrívrem Samem, jemuž se prý podle velvyslancova twitterového vyjádření v Praze velmi líbí. Do pelechu chlupáč dokonce dostal na hraní plyšového krtečka. Sabet původně na sociálních sítích sdílel i foto, na němž si dopřává trdelník. Po několika výtkách, v nichž bylo zmíněno, že se skutečně nejedná o tradiční český pokrm, ale Sabet snímek smazal. Jelikož je Sabet vášnivým fotografem na analogové přístroje, jednou z prvních věcí, které vybalil, byl historický fotoaparát.

„Mé jmenování velvyslancem v České republice je pro mne celoživotní ctí. Přátelství mezi Spojenými státy a Českou republikou je budováno již po několik generací. Nemohu se dočkat, až pomohu napsat novou kapitolu našeho společného příběhu a začnu objevovat vaši krásnou zemi,“ uvádí Sabet v krátkém videu na Twitteru.

Pod příspěvky na sociálních sítích používá nový americký velvyslanec hashtag #JsemTuTakyNovej. Podobně se podepisuje i nový britský velvyslanec Matt Field. Jelikož Field dorazil do Prahy o něco dříve, píše pod své příspěvky #JsemTuNovej.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

JaNat ( 3. února 2023 21:14 )

Bīžan, milenec Manīžeh....

Zobrazit celou diskusi