Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Irský premiér rezignoval, vystřídal ho známý politik. Rošáda byla domluvená roky 

Autor: ČTK - 
17. prosince 2022
17:13

Irského premiéra Micheála Martina dnes ve funkci vystřídal dosavadní vicepremiér Leo Varadkar. Předem domluvená rošáda politiků vládních stran Fianna Fáil a Fine Gael vyplynula z dohody o vládě z roku 2020, připomíná agentura Reuters.

V předčasných parlamentních volbách v únoru 2020 těsně zvítězila středopravicová strana Fianna Fáil a začala složitá vyjednávání. Na nové vládě se nakonec po čtyřech měsících dohodla trojice stran - Fianna Fáil, Fine Gael a Strana zelených. Podle koaliční dohody se novým premiérem stal Martin, šéf vítězné Fianna Fáil, s tím, že na konci roku 2022 jej vystřídá Varadkar z liberálně-konzervativní Fine Gael.

Třiačtyřicetiletého potomka indického imigranta a vystudovaného lékaře dnes ve 160členné dolní komoře podpořilo 87 zákonodárců, 62 jich bylo proti.

Varadkar, který se otevřeně hlásí k homosexualitě, stál v čele pětimilionové země už mezi lety 2017 a 2020. Předtím byl ve vládě v několika ministerských funkcích.

Jak poznamenává BBC, postu se ujímá v době, kdy stále není vyřešena otázka takzvaného severoirského protokolu, který po odchodu Británie z Evropské unie upravuje obchodní pravidla v tomto regionu s 1,9 milionu obyvatel. Díky němu Severnímu Irsku po brexitu zůstala otevřená hranice s Irskem, které je nadále členem sedmadvacítky. Zároveň ale region částečně ztratil dosavadní pevná pouta se zbytkem Británie, protože některé zboží putující mezi oběma částmi ostrovní země nyní podléhá kontrolám.

Na domácí politické scéně pak koaliční vláda podle BBC čelí úkolu přesvědčit skeptické voliče, že se jí daří zlepšovat situaci v oblastech bydlení, zdravotnictví a rostoucích nákladů na život.

Očekává se, že Varadkar v kabinetu vymění několik ministrů. Dosavadní ministerský předseda Martin by se podle listu The Irish Times měl stát ministrem zahraničí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi