Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Bidenová je před Vánoci vyčerpaná: Jak stráví svátky? A proč u manžela změnila názor

Autor: Darina Jíchová, lig - 
16. prosince 2022
20:36

Jill Bidenová byla svému manželovi Joeovi obrovskou oporou při prezidentské kampani v roce 2020. Biden vyhrál a zraky politologů i demokratů se okamžitě začaly upírat na rok 2024. Přece jen Bidenovi je 80 let a už před dvěma lety byl nejstarším zvoleným prezidentem. Náročný život v Bílém domě si vybírá daň i na jednasedmdesátileté Bidenové. I přesto všechno se nechala slyšet, že se těší na kampaň ke znovuzvolení Bidena. To je ze strany první dámy v podstatě totální změna názoru, uvedla stanice CNN.

Přípravy na Vánoce v Bílém domě byly pro Bidenovou letos poměrně náročné, počátkem prosince navíc chystala státní večeři a další program pro návštěvu francouzského prvního páru Emmanuela a Brigitte Macronovy. Následkem shonu i pochmurného počasí přišla o hlas. „Jsem vyčerpaná,“ přiznala první dáma v rámci několika veřejných vánočních akcí. Mluvila o stresu spojeným se svátky, který prožívají rodiče i prarodiče. „Tahle doba je vždy plná shonu. Není to snadné, že?“ prohlásila.

Dříve se Bidenová stavěla shovívavě k otázce toho, zda její manžel bude kandidovat i v roce 2024, přestože se snažila působit, že je pro. Nyní pro CNN 7 zdrojů potvrdilo, že je skutečně připravená na další boj o Bílý dům.

Její postoj se tak diametrálně změnil, podle zdrojů dříve nebyla až tak nadšená, přestože na veřejnosti se snažila působit entuziasticky. Co vedlo ke změně postoje, není jasné. Každopádně je nejenže smířená s tím, že Biden do toho za 2 roky „půjde znovu“, nýbrž připravena na to se opět plně zapojit. Byly to právě její vřelé úsměvy a objetí, které v roce 2020 kontrastovaly s chladnou krásou manželky exprezidenta Donalda Trumpa Melanie.

Video  Potlesk pro Jill Bidenovou a chladná Melania  - Reuters
Video se připravuje ...

Ještě v listopadu se Bidenová svěřila známým, že je „skeptická“ ohledně příštích prezidentských voleb. Dokonce řekla, že sama by to asi nenavrhovala manželovi, ale o měsíc později je vše jinak. První dáma je připravená dát do kampaně všechno. Za obratem může podle analytiků CNN být i výsledek midterm voleb, kdy demokraté v podstatě uspěli. Nekonal se tak „šílený“ propad, o kterém mluvily prognózy a o kterém snil Trump.

Oproti Východnímu křídlu Bílého domu, to Západní „prezidentské“ už na kampani ke znovuzvolení pracuje. Tým dává dohromady prerekvizity potřebné ještě před tím, než Biden svůj úmysl oficiálně oznámí. „Jak prezident Biden řekl, plánuje usilovat o znovuzvolení s plnou podporou první dámy doktorky Bidenové a celé své rodiny,“ řekl CNN poradce první dámy.

Vánoce Bidenových

Bidenovi měli Vánoce strávit pospolu, nicméně reportérům CNN se podařilo zjistit, že tento plán se rozpadl. Nejméně 3 členové rodiny mají jiné plány. „První dáma bude v Bílém domě s manželem a dalšími příbuznými,“ potvrdila pro tisk její mluvčí Vanessa Valdiviaová, další komentář neposkytla.

andorea ( 16. prosince 2022 21:31 )

Kampaň ke znovuzvolení? Vždyť ta loutka už teď neví, kde se vůbec nachází.

Zobrazit celou diskusi