Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Korupce v europarlamentu? Policie „sebrala“ i řeckou místopředsedkyni!

Autor: ČTK - 
9. prosince 2022
21:53

Policie v Bruselu dnes provedla 16 razií v rámci vyšetřování podezření z praní špinavých peněz a korupce, do kterého je zapojen Evropský parlament a nejmenovaná země Perského zálivu. Agentuře AP to dnes sdělila federální prokuratura, podle které byli zatčeni čtyři lidé. Večer belgický list Le Soir napsal, že další zadrženou v tomto případě je místopředsedkyně EP, Řekyně Eva Kailisová. Policie ji nyní vyslýchá.

Kailisová, která je členkou socialistické frakce europarlamentu, je místopředsedkyní od letošního ledna. Řecký list Kathimerini napsal, že kvůli vyšetřování korupce už Kailisovou ze svých řad vyloučila její řecká domovská strana PASOK.

Belgická policie při zátahu zabavila počítačové vybavení, telefony a přibližně 600.000 eur (14,6 milionu Kč) v hotovosti. Prokuratura neuvedla jména zadržených, ale sdělila, že jeden z nich byl dříve poslancem Evropského parlamentu.

Policejní operace byly zaměřeny zejména na asistenty pracující pro evropské zákonodárce. V Evropském parlamentu zasedá 705 volených poslanců z 27 členských zemí bloku. Každý z nich má několik pomocníků.

Prokuratura uvedla, že policie podezírá neznámou zemi Perského zálivu ze snahy „ovlivnit ekonomická a politická rozhodnutí Evropského parlamentu“. Podle prokuratury tak měla činit „vyplácením velkých finančních částek nebo nabízením velkých darů třetím stranám s významným politickým a/nebo strategickým postavením v Evropském parlamentu“. Podle belgických novin Le Soir je nejmenovanou zemí Perského zálivu Katar, jehož představitelé se údajně pokusili uplatit italského socialistického politika, který byl europoslancem v letech 2004 až 2019.

Mluvčí Evropského parlamentu agentuře Reuters sdělil, že Evropský parlament nebude pokračující soudní vyšetřování komentovat, ale v případě potřeby bude spolupracovat s místními orgány.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dostojevskij ( 10. prosince 2022 06:32 )

On tam neseděl, on přišel s igelitkou, odpíchnul a šel pryč. OSTUDA!!!!! To jsou vyhozené peníze oknem a takových jsou tisíce!!! A pak volte, nevíte.

Zobrazit celou diskusi