Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pokus o zatčení a honičku zakončila střelba: Mladý Afroameričan (†25) měl 60 střelných ran v těle

Autor: ČTK - 
4. července 2022
11:07

Policie ve městě Akron v americkém státě Ohio v neděli zveřejnila videa, která ukazují snahu osmi policistů zatknout mladého černocha. Toho se policie minulý týden pokusila zastavit kvůli dopravnímu přestupku a nakonec ho v honičce zastřelila, v jeho těle se našlo 60 střelných ran. Případ vyvolal ve městě Akron demonstrace proti policejnímu násilí, starosta Daniel Horrigan v neděli vyzval ke klidu a zdůraznil, že vyšetřování ještě neskončilo.

Policisté se 25letého Jaylanda Walkera snažili zastavit kvůli dopravnímu přestupku v noci 27. června. Muž ale policistům ujížděl a po několikaminutové honičce vyskočil z auta a začal utíkat. Podle záběrů zveřejněných v neděli policií měl na hlavě lyžařskou kuklu. Policisté se domnívali, že je ozbrojený a nebezpečný. V jeho autě posléze našli zbraň, přímo u něj se ale podle televize NBC zbraň nenašla.

Policie několik videí přehrála na tiskové konferenci. Na jednom z nich je podle ní vidět, že muž z auta na policisty střílí. Podle agentury AP je na záběrech slyšet výstřel a vidět záblesk.

Akronský policejní velitel Stephen Mylett uvedl, že se policisté domnívali, že Walker po vystoupení z auta „zaujímá palebnou pozici“. To je podle něj přimělo reagovat na potenciální hrozbu. Na dotazy novinářů, zda Walker ze svého auta střílel, Mylett odpověděl, že se policie po incidentu vrátila na místo, kde podle ní Walker střílel z auta, a našla tam nábojnici, která se shodovala se střelnou zbraní ve Walkerově vozidle.

Právní zástupce Walkerovy rodiny Bobby DiCello novinářům řekl, že pro násilný zákrok neměla policie žádné odůvodnění. Strážníci podle něj stříleli i ve chvíli, kdy muž už ležel na zemi. „Nechápu, jak se z toho stalo pronásledování,“ řekl DiCello. Dodal, že netuší, proč Walker před policií utíkal. Uvedl také, že Walkerovi nedávno zemřela snoubenka.

Prokuratura v Ohiu slíbila, že záležitost „plně, spravedlivě a odborně prošetří“. Policisté, kteří se na střelbě podíleli, jsou v rámci placeného volna postaveni mimo službu, což je podle agentury AP standardní postup.

V neděli odpoledne se v Akronu před radnicí shromáždilo několik stovek lidí na demonstraci, kterou organizovala asociace bránící práva černošských obyvatel NAACP. Mnozí nesli transparenty s nápisy „Spravedlnost pro Jaylanda“ nebo „Black Lives Matter“ (Na černošských životech záleží) s odkazem na hnutí, které upozorňuje na případy policejního násilí vůči černošskému obyvatelstvu.

Později v neděli policejní těžkooděnci použili slzný plyn, aby rozehnali demonstranty, kteří protestovali před policejním velitelstvím v Akronu, uvedla stanice WKYC-TV.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi