Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Puč německého šlechtice? „Pomateného konspirátora“ se knížecí rod Reussů zřekl

Autor: mav, swp - 
9. prosince 2022
05:00

V poutech německé policie skončil Heinrich XIII. princ Reuss (71) pro podezření, že je hlavou teroristické sítě plánující násilné svržení spolkové republiky. Podle spolkového prokurátora chystali ozbrojené útoky na ústavní orgány; právě tento aristokrat se podle plánů měl stát novým vládcem země, píše server FR.de.

Ve středu byl zatčen ve svém bytě ve frankfurtské nóbl čtvrti Westend. Ve Frankfurtu má nemovitosti i kancelář. Vedle toho si roku 2017 pořídil opuštěný lovecký zámeček Waidmannsheil u durynského Bad Lobensteinu, u hranice s Bavorskem a 50 km od Česka. Tehdy za něj podle portálu Burgerbe.de zaplatil 100 tisíc eur (cca 2,5 milionu Kč). Podle webu WDR.de své sídlo postupem času stále mohutněji oplocoval.

Scházela se tam „rada“, v níž konspirátoři zastávali portfolia jako ve stínové vládě, a malovali si, jak svrhnou řád nastolený po druhé světové válce vítěznými mocnostmi a převezmou vládu. Zatčeno bylo k 8. prosinci 25 lidí, celkem 54 bylo prozatím obviněno - a další patrně přibudou. Podle policie spiklenci patří k hnutí Říšských občanů (Reichsbürgerbewegung), které neuznává Spolkovou republiku a trvá na tom, že Německá říše Hitlerovou porážkou nezanikla.

K hnutí patří různé skupiny - některé monarchistické, jiné republikánské, vzácné nejsou krajně pravicové a antisemitské ideje - a extremistické zločiny. Těch jen za loňský rok kontrarozvědka napočítala 1011.

„Vyhladíme je, skončil čas špásování,“ prohlásil například princ v telefonátu, který kontrarozvědka odposlechla. „Rada“ chtěla po svržení nynějšího režimu (i za pomoci atentátů) znovu vyjednávat s vítěznými mocnostmi druhé světové války, byla v určitém kontaktu s Rusy. Zatčena teď byla i Ruska Vitalja B., která podle prokurátora tyto kontakty měla zajišťovat.  

„O žádném ruském vměšování nemůže být řeč,“ uvedl podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s tím, že jde o „vnitřní záležitost Německa“.

Vystudovaný inženýr, kariérou obchodník s nemovitostmi patří do dávného aristokratického rodu, který těmto končinám - knížectví Reuss - dlouhá staletí vládl. Za jménem má sice číslovku, ale ta neznačí, že je dědičnou hlavou rodu. Všichni muži se tam jmenují Heinrich (Jindřich), už od 13. století - a číslování je poněkud složité, při dosažení stovky nebo nového století (různé větve rodu to pojaly různě) se jde zase na jedničku. Jeho otec byl Heinrich I. (1910-1982), jeho bratři mají čísla VIII, IX, X a XV. a jeho syn XXVII.

Každopádně knížecí rodina se od Heinricha XIII. distancuje. „Obávám se, že je pomateným starým mužem, lapeným v pomýlených konspiračních teoriích,“ prohlásila v srpnu hlava dynastie Heinrich XIV. podle serveru MDR.

A to poté, co se jeho nezvedený příbuzný stýkal s kontroverzním starostou Bad Lobensteinu Thomasem Weigeltem. U povídání na městských slavnostech je zkoušel natočit novinář, starosta ho však za to zbil. Úřady ho dočasně zbavily funkce.

Heinrich XIII. prý už před 14 lety z vlastního popudu rodinu opustil a dlouho nebyl ve styku, uvedl šéf rodu. „Reussové byli 850 let tolerantním, kosmopolitním knížecím domem. Teď je rodina po celém světě, včetně Ameriky, považována za teroristy a reakcionáře,“ postěžoval si po razii šéf, který je s černou ovcí rodu příbuzný jen vzdáleně - poslední společný příbuzný žil začátkem předminulého století. „Je nás v rodu 60, z toho 30 Heinrichů s různými číslovkami. Je to velmi matoucí,“ uznal Heinrich číslo XIV.

Konspirační teorie Heinrich XIII. šířil nejen v uzavřené společnosti spiklenců, ale i veřejně. Například roku 2019 na setkání Worldwebforum v Curychu, kde si postěžoval, jak byla jeho rodina sesazena. Ale prý našel, co vězí za nepříznivým vývojem společnosti a válkami posledních let… Například zmiňoval židovského bankéře Rothschilda, který svého času kontroloval peněžní toky v Británii a tím měl rozhodující vliv na celé impérium. A přidal i další klasické antisemitské konspirační teorie, které patří ke stálicím scény Říšských občanů.

Reussové a Plavenští i v Čechách

Rod má historii i v Čechách, v Karlovarském kraji v raném novověku držel řadu hradů a sídel - zejména byli známí jako páni z Plavna (Plavenští). Jindřich IV. z Plavna byl v letech 1542-1554 nejvyšším kancléřem Českého království. Mimochodem, princeznou/kněžnou rodu Reussů, hraběnkou z Plavna je i Anni-Frid Lyngstadová (77) neboli Frida ze skupiny ABBA - vzal si ji Heinrich Ruzzo Reuss, švédský zahradní architekt narozený ve Švýcarsku (zemřel roku 1999).

Video  Otto von Bismarck – ke sjednocení Německa krví a železem  - Videohub
Video se připravuje ...

Milan Vinický ( 9. prosince 2022 11:36 )

Evropa se díky neschopnosti pohlavárů EU řítí nenávratně do zániku a proto je nutno sebrat 25 lidí, kteří chtěli udělat "převrat" a tento trend zvrátit. Německo má rozlohu 357 588 km². Každý z těch 25 lidí by tedy musel obsadit a ovládnout území o rozloze 14 303,52 km², tedy cca velikosti jednoho kraje v ČR. Jsem zvědav jak by to udělal. Ale EU zřejmě zavelela k výstražné operaci, aby si občané uvědomili, že smí jen mlčet a pokorně snášet to jejich "eurodobro".

Zobrazit celou diskusi