Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šlechtic chystal ozbrojený převrat?! Razie rozbila nebezpečnou skupinu, která chystala vpád do parlamentu

Aktualizováno -
7. prosince 2022
16:49
Autor: ČTK - 
7. prosince 2022
12:14

Při rozsáhlé razii v 11 německých spolkových zemích zatkla dnes ráno policie 25 lidí patřících k extremistické pravicové skupině, která podle vyšetřovatelů plánovala převrat a ozbrojené útoky proti státu. Deník Bild uvedl, že vůdci skupiny byli členy německého šlechtického rodu a soudkyně a bývalá poslankyně za pravicově populistickou stranu Alternativa pro Německo (AfD). Skupina se podle agentury Reuters snažila o navázání kontaktů s Ruskem. Kreml však popřel, že by se skupinou měl cokoliv do činění. Německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann označil zátah za protiteroristickou operaci na obranu demokracie. Zadržená teroristická skupina plánovala novou armádu a násilný vpád do sídla německého parlamentu, uvedl nejvyšší německý státní zástupce Frank. sm z 25 zadržených už je ve vazbě. 

Skupina byla složena z přívrženců radikálního hnutí Říšští občané (Reichsbürger), které popírá legitimitu spolkové republiky a vyzývá ke svržení spolkových institucí.

Podle spolkové prokuratury se snažila získat pro svůj plán i příslušníky německé armády. Mezi zadrženými je podle agentury DPA i člen elitní armádní jednotky Komando speciálních sil (KSK), jejíž část už v roce 2020 ministerstvo obrany zrušilo kvůli podezřením z pravicového extremismu.

Zadrželi německého šlechtice i exposlankyni

Deník Bild uvedl, že k vůdcům skupiny patřila někdejší poslankyně Spolkového sněmu za AfD a do října letošního roku soudkyně Birgit Malsacková-Winkemannová a člen německého šlechtického rodu, 71letý Heinrich XIII. Prinz Reuss.

Podle vyjádření spolkové prokuratury, na které se odvolává agentura Reuters, skupina plánovala dosadit Heinricha XIII., jehož předci v minulosti vládli části dnešního východního Německa, po převratu do čela Německa.

Zadržení podle Franka vybudovali teroristické uskupení s cílem svrhnout současné demokratické zřízení. „Podle našich zjištění vzniklo uskupení na konci listopadu 2021,“ řekl. „Zadržené spojovalo odmítání státních institucí,“ uvedl.

„Existoval i plán na vpád do Spolkového sněmu,“ uvedl Frank.

Chtěli spolupraovat s Rusy

Za tímto účelem se šlechtic pokusil spojit s představiteli Ruska, které mělo podle představ skupiny napomoci svržení vlády a nastolení nového uspořádání v Německu. V kontaktech na Rusko skupině údajně pomáhala ruská občanka Vitalija B.

Moskva popřela, že by měla se skupinou cokoliv společného. „O žádném ruském vměšování nemůže být řeč,“ uvedl podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodal, že se jedná o „vnitřní záležitost Německa“.

Chystali vraždy?

Členové extremistické skupiny Říšští občané chtěli podle spolkové prokuratury svrhnout státní zřízení a nahradit ho svým, jehož základy už měly vypracovány. „Členové sdružení si byli vědomi, že tento projekt lze realizovat pouze za použití vojenských prostředků a násilí proti představitelům státu, včetně páchání vražd,“ uvedla prokuratura podle DPA.

„Demokracie se umí bránit: Od dnešního rána probíhá rozsáhlá protiteroristická operace. Spolková prokuratura vyšetřuje možnou teroristickou síť v prostředí Říšských občanů. Existuje podezření, že byl plánován ozbrojený útok na ústavní orgány,“ napsal na twitteru německý ministr spravedlnosti Buschmann. Podle ministryně vnitra Nancy Faeserové dávají plány státního převratu nahlédnout do „hlubiny teroristické hrozby“.

„Je očividné, že organizace měla dvě složky. Takzvanou radu a vojenské křídlo. To již samo o sobě ukazuje na nebezpečnost tohoto údajného teroristického uskupení,“ řekla Faeserová.

Na zátahu proti radikálům se podílelo na 3000 policistů. „Byla to náročná operace a já jsem ráda, že se všichni vrátili v pořádku,“ řekla. To, že Německo dokázalo plány na převrat odhalit a proti strůjcům zakročit, je podle ministryně důkazem, že země má silné základy právního státu.

Zatýkání i v Rakousku a Itálii

Dvaadvacet zatčených jsou podle mluvčí přímo členové této organizace, z toho dva v ní měli vůdčí postavení. Tři zatčené osoby jsou považovány za podporovatele skupiny a dalších 27 lidí je vedeno jako podezřelí. Zhruba 3000 policistů při zátahu prohledalo více než 130 objektů. Zatčeni byli lidé v sedmi spolkových zemích a také v Rakousku a Itálii.

11:05
Dnes

Moldavsko oznámilo vyhoštění ruského diplomata kvůli vypsání ruských prezidentských voleb v moldavském separatistickém regionu Podněstří proti vůli moldavských úřadů. Uvedl to server Nastojaščeje vremja, podle něhož si také moldavské ministerstvo zahraničí kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance v zemi.

10:55
Dnes

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem Si Ťin-pchingem, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na své nejmenované zdroje. Cesta do Číny by mohla být první Putinovou zahraniční návštěvou v novém funkčním období, do něhož byl právě zvolen. Volby trvaly od pátku do neděle a vyvolaly ostrou kritiku Západu, který je označil za nesvobodné a odsoudil, že Moskva vypsala hlasování i na Ruskem okupovaných ukrajinských územích.

Putin v Číně: Sešel se s prezidentem Si Ťin-pchingem a vystoupil na summitu k nové Hedvábné stezce (18.10.2023)
10:21
Dnes

Stovka plicních ventilátorů, které byly vyrobeny v době covidové epidemie, by mohla pomáhat na Ukrajině. Vláda ve středu projedná, zda je stát jako nepotřebný dar vrátí výrobci. Vyplývá to z materiálu pro středeční jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Na dotaz ČTK to potvrdila mluvčí organizace Post Bellum, která dovoz na Ukrajinu zprostředkuje, Alžběta Chrobáková.

Zobrazit celý online

Kdo jsou Říšští občané?

  • Říšští občané odmítají uznat stávající právní řád Spolkové republiky, státní instituce, zpochybňují legitimitu současné německé vlády a považují se nadále za občany Německa v hranicích před rokem 1937. Současná Spolková republika Německo, která vznikla v roce 1949, je z jejich pohledu výsledkem diktátu vítězů druhé světové války.
  • V Německu se k této ideologii v současné době hlásí asi 20 000 lidí, z nichž malá skupina se radikalizovala. Členové této skupiny popírají holokaust a zvažují použití násilných akcí.
  • Z dnes zatčených příslušníků této skupiny podle německé prokuratury někteří sdíleli teorie amerického konspiračního hnutí QAnon, které zahrnuje širokou škálu různých spikleneckých teorií, jež vycházejí zejména z přesvědčení, že Washington dlouhodobě ovládá tajný spolek demokratických politiků, hollywoodských hvězd a dalších vlivných osob, které mimo jiné vyznávají satana a zneužívají děti.
  • Členové radikální extremistické odnože Říšských občanů, kterou dnes úřady rozbily, chtěli podle spolkové prokuratury svrhnout státní zřízení a nahradit ho svým, jehož základy už mají vypracovány. „Členové sdružení si jsou vědomi, že tento projekt lze realizovat pouze za použití vojenských prostředků a násilí proti představitelům státu, včetně páchání vražd,“ uvedla německá prokuratura podle agentury DPA.
  • Tato radikální skupina podle německých vyšetřovatelů existuje nejpozději od listopadu 2021. Jejím ústředním orgánem byla „rada“, která měla podobně jako běžné vlády své resorty - od spravedlnosti, přes zahraniční věci po zdravotnictví. „Členové 'rady' se od listopadu 2021 pravidelně skrytě scházeli, aby naplánovali převzetí moci v Německu a vytvoření vlastních státních struktur,“ uvedla německá prokuratura.
  • Vojenská odnož skupiny nyní plánovala „odstranit“ demokratický právní stát i na úrovni obcí či okresů. Skupina si byla vědoma toho, že během přebírání moci budou umírat lidé. „Nicméně tento scénář chápala jako nezbytný mezikrok k dosažení kýžené 'změny systému na všech úrovních',“ uvedlo státní zastupitelství. Mezi členy skupiny jsou i bývalí vojáci.
  • Tato skupina byla vytvořena na základě konspiračních teorií a její členové jsou pevně přesvědčeni, že Německu nyní vládne takzvaný hluboký stát (deep state), tedy skryté mocenské struktury, které fungují nezávisle na politickém vedení státu a sledují vlastní cíle.
  • Podle německé prokuratury se vůdci této buňky snažili i „kontaktovat představitele Ruské federace v Německu.“ Podle dosavadního vyšetřování ale jejich úsilí zatím nenalezlo pozitivní odezvu. Členové této „vojenské odnože“ také letos v říjnu podle agentury AFP zkoumali prostory bundeswehru, kde by mohli umístit své vlastní oddíly v případě vojenského převratu.
  • Stoupenci hnutí Říšských občanů byli kdysi považováni za podivíny, kteří žijí ve vlastním světě. Poprvé se začali projevovat v osmdesátých letech 20. století. Spektrum postojů, které zastávají, je velmi široké. Sahá od různých spikleneckých teorií, přes ezoteriku a novopohanská hnutí až po antisemitismus a neonacistické názory. Řada z nich provozuje videokanály na sociálních sítích.
  • Říšští občané si vydávají své vlastní doklady, s nimiž například při silničních kontrolách provokují policisty. Proti uloženým pokutám následně podávají stížnosti u úřadů a požadují po nich odškodnění za domnělou újmu. Odmítají také platit daně, jejichž výběr podle jejich názoru současnému německému státu nenáleží.
  • Členové hnutí využívají velmi dobře sociálních sítí, aby se vzájemně propojovali. Jejich postup ve vztahu k úřadům, jež obvykle zahlcují nejrůznějšími požadavky na náhradu domnělých škod, tak vykazuje stále zjevněji známky koordinovaného postupu. V posledních letech také stále častěji vyhrožují násilím. Zhruba sedm procent z členů hnutí disponuje zbrojním průkazem, přičemž celostátní průměr se pohybuje okolo dvou procent.
  • Počet členů Říšských občanů podle zprávy německé civilní kontrarozvědky BfV radikálně vzrostl v roce 2018, kdy se zvýšil skoro o polovinu na 16 500. „Jejich potenciál vzrostl,“ uvedl v letošní zprávě BfV její šéf Thomas Haldenwang. Poznamenal, že kvůli jejich nebezpečnosti asi tisícovce z nich úřady odebraly zbrojní průkazy.

Video  Ahoj. Fiala vítal v Praze souseda Hegera, na supersummit přijeli i Scholz a Morawiecki  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milan Vinický ( 7. prosince 2022 20:34 )

Milan Vinický ( 7. prosince 2022 20:18 )

Milan Vinický ( 7. prosince 2022 20:18 )

Každá akce vyvolává reakci. Každému nesedí woke aktivismus a miliony islamistů, tedy politika, která za 50 let udělala z Německa zemi, v níž jsou no-go zóny a kam leckde není možno chodit ani ve dne. Třeba to vyjde příště.

Melberi ( 7. prosince 2022 18:58 )

Tak hlavně že jsou za mřížemi

deratizater ( 7. prosince 2022 15:49 )

Hon na vlastence co jiného.Byl hrozný zločin to že požadovali třeba spuštění plynovodu NS2 aby se zachovala prosperita Německa pomocí levných ruských potrubních energií? Tak byl pro jistotu plynovod zničen což je mimo jiné i velká ekologická prasárna když se bude plyn dovážet do Evropy přes půl světa tankéry a bude nejméně 6x dražší než ruský.

Zobrazit celou diskusi