Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Turisty mířící za drogami a sexem má odradit nová kampaň: Amsterdam se chce zbavit opilých cizinců

Autor: ČTK, amb - 
4. prosince 2022
21:32

Amsterdam na jaře zahájí odstrašující kampaň, díky níž chce bojovat proti turistům, kteří do nizozemské metropole cestují za alkoholem, drogami a sexem. Zahraničních výtržníků se chce zbavit pomocí cílené reklamy a nových omezení. Informoval o tom list The Times, podle nějž se město nejprve zaměří na britské cestovatele, které považuje za hlavní hrozbu pro klid a pohodu v ulicích a na kanálech ze 17. a 18. století.

Amsterdamští radní uvedli, že se bude jednat o „cílenou digitální kampaň odrazující zahraniční návštěvníky, kteří do Amsterdamu přijíždějí pouze za alkoholem, drogami a sexem“.

„Je třeba přijmout opatření, abychom zabránili nepříjemnostem a přelidnění. Amsterdam je světové město a ruch a život k tomu patří, ale abychom ho udrželi naživu, musíme zvolit omezení namísto nezodpovědného růstu,“ uvedl zástupce amsterodamského starosty Sofyan Mbarki, který má na starosti opatření v oblasti cestovního ruchu.

Amsterdamské coffeeshopy jsou magnetem pro hlasité rozlučky se svobodou. Opilé či zdrogované skupinky mladých mužů chodí do slavné městské čtvrti červených luceren, která je proslulá svými nevěstinci s prostitutkami za výlohami, což se příliš nelíbí místním obyvatelům. Radní se proto obávají, že se z centra stala pohoršující turistická atrakce, která má daleko k romantické minulosti přístavního města.

Kampaň s názvem „držte se dál“ se zpočátku zaměří na britské turisty. Pokud bude úspěšná, město ji zacílí i na potenciální výtržníky z jiných zemí.

Mbarki na začátku týdne představil řadu opatření, včetně zákazu kouření marihuany v ulicích v centru města, snížení počtu rozluček se svobodou a večírků nebo omezení plaveb po řece. Plánuje se také přemístění asi stovky nevěstinců ze čtvrti Wallen poblíž amsterdamského hlavního nádraží. Městská rada také zkoumá, zda by šlo zakázat prodej hašiše a marihuany po 16. hodině od čtvrtka do neděle.

Mbarkiho plán si klade za dlouhodobý cíl udržet turistický ruch pod hranicí deseti milionů přenocování ročně; jejich počet se téměř zdvojnásobil z 5,3 milionu v roce 2010.

Jedním z dlouhodobých městských projektů, pokud se podaří překonat právní problémy, je omezení počtu levnějších hotelů a prázdninových pronájmů přes Airbnb. Hotely „střední kvality“ by v případě schválení byly podporovány dotacemi na přestavbu prostor na byty nebo kanceláře. Rada chce také jednat s pohostinským sektorem o dohodě, která stanoví maximální počet lůžek ve městě.

Skutečným cílem je dostat Amsterdam z trhu s levnými zájezdy za večírky, které do městské ekonomiky vracejí jen málo, ale vytvářejí nepříjemnosti. „Chceme se zbavit komerčních večírků, které vydělávají na vulgární turistické zábavě v již tak omezeném veřejném prostoru v centru města: zábavě, která nebere žádný ohled na obyvatele Amsterdamu, kteří ve městě žijí nebo pracují,“ řekl Mbarki.

Video  Blesk Podcast: Sex na záchodcích letadla není neobvyklý, říká ex-letuška  - Tim Slavík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi