Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čtyři bomby za dva dny: Po ambasádě odhalili výbušninu na ministerstvu a základně v Madridu

Aktualizováno -
1. prosince 2022
15:00
Autor: ČTK - 
1. prosince 2022
10:46

Ve Španělsku odhalili za dva dny několik dopisových bomb, jejichž zaslání zřejmě souvisí s válkou na Ukrajině a které mají nejspíš stejného odesilatele. Dnes španělské ministerstvo vnitra informovalo také o páté zásilce, která přišla už minulý týden premiérovi Pedru Sánchezovi. Podle místních médií byly pravděpodobně všechny poslány ze španělského území. Tamní úřady věc vyšetřují jako terorismus a nařídily posílit ochranu diplomatických zastoupení a státních institucí.

Jako poslední, šestou zásilku dnes odhalila bezpečnostní kontrola na americké ambasádě v Madridu, informovala televize La Sexta. Předtím během dne odhalily kontroly dopisové bomby na armádní letecké základně Torrejón de Ardoz u Madridu a na ministerstvu obrany, nikdo v žádném z těchto případů nebyl zraněn. Lehké zranění utrpěl pouze ve středu zaměstnanec ukrajinské ambasády, když bez kontroly otevřel zásilku pro velvyslance velvyslance Serhije Pohorelceva. Týž den pak místní média informovala, že podobný dopis včas odhalila firma Instalaza v Zaragoze, která vyrábí raketové odpalovací systémy, ruční granáty či zařízení pro noční vidění.

Ve středu po poledni utrpěl lehké zranění zaměstnanec ukrajinské ambasády v Madridu, který otevřel dopis na zahradě. Nikomu dalšímu se nic nestalo. Dopis s podomácku vyrobenou výbušninou byl adresován ukrajinskému velvyslanci Serhiji Pohorelcevovi. Týž den pak místní média informovala, že podobný dopis včas odhalila firma Instalaza v Zaragoze, která vyrábí raketové odpalovací systémy, ruční granáty či zařízení pro noční vidění. Tento dopis byl podle některých zdrojů zaslán z Ukrajiny.

Premiér Sánchez dostal podle dnešního oznámení ministerstva vnitra dopisovou bombu už 24. listopadu. Nikdo nebyl zraněn, protože ji odhalila bezpečnostní kontrola zásilek.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí už po středeční zásilce na ambasádu v Madridu vydalo pokyn k posílení bezpečnosti všech ukrajinských ambasád. Velvyslanec Pohorelcev v rozhovoru s televizí RTVE odpovědnost za zásilky nepřímo připsal Rusku, aniž by ho ale jmenoval.

19:59
27. 4. 2024

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
27. 4. 2024

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
27. 4. 2024

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

Kompletní online

Ruské velvyslanectví v Madridu dnes dopisové bomby odsoudilo. Na twitteru napsalo, že "absolutně odsuzuje jakékoli teroristické útoky", obzvlášť ty namířené proti diplomatickým misím.

Všechny dopisy obsahovaly podle místních médií lehký výbušný materiál, jaký se používá pro petardy. Balíčky vypadaly stejně a adresy na nich byly napsány rukou.

Video  Kvůli možné výbušnině policie evakuovala ze dvou škol v Pardubicích 800 lidí.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 1. prosince 2022 11:19 )

To snad ekdo financujepoznmce trintina moc nerozumim

trintin ( 1. prosince 2022 11:14 )

Svého času rozesílal po světě "Johny Američan" Antrax (údajně ruský). Snad by stačilo zdražit poštovní známky?

Zobrazit celou diskusi