Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Pos*al jsem to.“ Šéf (30) zkrachovalé kryptoměnové burzy připravil o miliardy sebe i investory

Autor: ČTK, tsv - 
12. listopadu 2022
09:38

Kryptoměnová burza FTX, která je ve finančních potížích, vyhlásila ve Spojených státech bankrot a požádá o soudní ochranu před věřiteli. Firma to oznámila na twitteru. Její generální ředitel, teprve třicetiletý Sam Bankman-Fried na svůj post rezignuje. Kyperská komise pro cenné papíry krátce nato potvrdila zprávy médií, že firmě pozastavila licenci pro působení v Evropské unii, aby ochránila investory. Krach FTX by tak mohl být jedním z největších v odvětví kryptoměn. Problémy FTX v posledních dnech tvrdě zasáhly trh s bitcoinem a dalšími digitálními měnami.

Oznámení o bankrotu přichází několik dní poté, co větší rival Binance odstoupil od plánu burzu FTX převzít a nechal ji, aby si na svou záchranu od investorů a konkurentů sama zajistila zhruba 9,4 miliardy dolarů (bezmála 222 miliard Kč). FTX potřebovala pomoc, protože jí začala docházet likvidita, když její zákazníci začali překotně vybírat investované peníze.

Společnost uvedla, že FTX, její přidružený fond pro obchodování s kryptoměnami Alameda Research a přibližně 130 dalších společností zahájily dobrovolné konkurzní řízení podle kapitoly 11 amerického insolvenčního zákona. Novým generálním ředitelem skupiny se stal John J. Ray III., Bankman-Fried, jehož majetek časopis Forbes před dvěma měsíci odhadl na 17 miliard dolarů, rezignoval. Pomůže ale s bankrotovým řízením.

Příčiny problémů FTX jsou staré několik měsíců. Šéf této kryptoměnové burzy totiž podle zdroje agentury Reuters převedl nejméně čtyři miliardy dolarů do společnosti Alameda, aby obchodní firmu podpořil po sérii ztrát.

Srdce si vylil na twitteru

Bankman-Fried za krach firmy převzal veškerou zodpovědnost. Zdlouhavě se k věci vyjádřil na twitteru, kde popsal všechny okolnosti i dramatický vývoj situace v posledních týdnech. „Omlouvám se, to je to hlavní. Pos*al jsem to. Měl jsem to udělat lépe,“ napsal ze svého účtu.

„Měl jsem teď také komunikovat otevřeněji,“ pokračoval. „Neměl jsem dovoleno toho moc říkat veřejně, ale samozřejmě je moje vina, že jsme se v téhle situaci vůbec ocitli.“

Bankman-fried, který byl ještě donedávna považován za oblíbenou „krypto-hvězdu“, se pro kryptoměny nadchl v době, kdy pracoval pro finanční společnost Jane Street Capital. Vystudovaný fyzik a matematik začal vydělávat na neustále se měnícím kurzu bitcoinu a brzy nato založil svou první společnost Alameda Research.

Z finanční společnosti odešel v roce 2017 poté, co se jeho firmě začalo dařit. O nedlouho později si založil vlastní burzu.

„Je dobře, že krachuje!“ uvádí experti

Šéf Binance, Kanaďan čínského původu Changpeng Zhao, dnes v deníku Financial Times varoval před kaskádovou kryptoměnovou krizí. Plné dopady zhroucení konkurenční kryptoburzy se podle něj teprve projeví.

„Nyní vstupujeme do další fáze pádu, kde jsme svědky efektů druhého řádu a objevujeme, které entity byly vystaveny FTX a Alamedě,“ řekl spoluzakladatel kryptoúvěrové společnosti Nexo Antoni Trenchev.

„Za rychlým růstem FTX stály velké investice do marketingu, burza například zaplatila 135 milionů dolarů, aby po sobě pojmenovala basketbalový stadion v Miami nebo podepsala dlouholetou smlouvu o spolupráci s Tomem Bradym, hvězdou amerického fotbalu. Za krátkou dobu se burza vyhoupla na třetí největší kryptoburzu z hlediska objemu obchodů a takticky přebírala zkrachovalého brokera Voyager Digital i další firmy v problémech. Před nynější krizí byla FTX oceněna na 32 miliard dolarů, a pokud by se za této valuace dostala na burzu, pohodlně by přeskočila polovinu firem v indexu S&P 500,“ napsala ČTK česká investiční platforma Portu.

„Investory do kryptoměn celá situace zasáhla, je však nutné konstatovat, že kryptotrh tento šok potřeboval, aby se očistil od nekalých hráčů, jakými FTX a Alameda byly. Pouze to může vést k dlouhodobé prosperitě a udržitelnému rozvoji blockchainové technologie, ze které budeme moci těžit všichni,“ dodala Portu.

Video  Očima guvernéra: Kryptoměny z hlediska ČNB  - Videohub
Video se připravuje ...

turista.z. ( 12. listopadu 2022 22:04 )

Sranda musi byt.. hlavne ze né za nase prachy..

bullshit ( 12. listopadu 2022 18:54 )

Připravil jsem Vás o prachy, tak sorry

turista.z. ( 12. listopadu 2022 17:34 )

Toto je vysoce kvalitni prispevek...

krapotkin ( 12. listopadu 2022 16:35 )

Vracíme jim majetky, které jim zabrali už Habsburkové Josefskýmí reformami, takže jim v Čechách nic nepatřilo a dluží republice pár miliard za nájem.

krapotkin ( 12. listopadu 2022 16:32 )

Jo, vypadá to, že je vysmátej jako majitel Bohemia Energy.

Zobrazit celou diskusi