Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sjezd čínských komunistů: Si Ťin-pching v projevu hrozil Tchaj-wanu a velebil armádu

Autor: ČTK - 
16. října 2022
08:10

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes potvrdil slova mluvčího komunistické strany, že Čína se nevzdá práva v krajním případě použít sílu ke znovusjednocení s Tchaj-wanem. Si vystoupil za bouřlivého potlesku více než 2000 přítomných s projevem na zahájení 20. sjezdu komunistické strany ve Velkém sále lidu v Pekingu. Prezident vyzdvihl úspěchy posledních pěti let a nastínil politiku na další období, píší agentury.

Mezi úspěchy zmínil Si například „přechod od chaosu k vládnutí“ v Hongkongu, kterému musí podle něj nadále vládnout patrioté, nebo vítězství v „největším boji proti chudobě v dějinách lidstva“, které zajistila 96milionová Komunistická strana Číny.

Čína podle prezidenta udělala i značné pokroky ve zvládání klimatických problémů, v čemž bude nadále pokračovat tak, že „v podstatě eliminuje těžké znečišťování vody a vzduchu a dostane pod kontrolu znečištění půdy“. Shromážděným Si také řekl, že Čína bude propagovat zelený životní styl: „Ochrana přírody je zásadní pro budování moderní socialistické země.“

V souvislosti s armádou, jejímuž rozvoji se Čína v posledních letech intenzivně věnuje, Si poznamenal, že musí nadále být pod absolutní kontrolou strany. „Čína posílí budování prvotřídní armády a posílí svoji schopnost strategického odstrašování,“ řekl čínský lídr.

Sjezd, který obvykle trvá týden, se koná převážně za zavřenými dveřmi a nejdůležitějším úkolem téměř 2300 účastníků je výběr nového stranického vedení. Prezident Si, označován za nejmocnějšího čínského politika od dob Mao Ce-tunga, si na sjezdu pravděpodobně zajistí pokračování v čele strany na třetí funkční období.

Moc současného prezidenta bude ještě pevnější, pokud se mu podaří dosadit své podporovatele do 25členného politbyra a především do jeho sedmičlenného stálého výboru, který představuje nejužší vedení strany a potažmo i Číny jako takové.

Druhým nejvýznamnějším člověkem stálého výboru je nyní premiér Li Kche-čchiang, jenž ale patrně příštím rokem ve funkci skončí kvůli nepsanému pravidlu důchodového věku 68 let, které se vztahuje na všechny členy politbyra - kromě prezidenta.

Kdo jej na postu předsedy vlády nahradí, zatím není jasné. Podle analytiků prezident Si nicméně v posledních letech vytlačil reformátorské politiky na okraj a obklopil se těmi, kteří podporují více státem řízenou ekonomiku a nacionalistickou politiku.

Ve svém dnešním úvodním projevu Si však řekl, že „Čína bude neochvějně podporovat soukromý sektor a nechá trh, aby hrál rozhodující roli v přerozdělování zdrojů“.

Prezident se dotkl i tématu pandemie covidu-19, vůči níž Čína stále zaujímá takzvanou politiku nulové tolerance. Ta s sebou nese přísná omezení pro obyvatelstvo, včetně plošného testování, omezení pohybu nebo uzávěr měst, která zapříčinila problémy s dodávkami základních surovin. „Čína si váží lidských životů nade vše,“ řekl Si Ťin-pching.

Závěrem svého projevu hovořil komunistický lídr o vzdělávání. Čína podle něj prohloubí vlasteneckou výchovu a bude aktivně vést náboženství, aby bylo slučitelné se socialistickou společností.

Zobrazit celou diskusi