Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Česká delegace na Tchaj-wanu v čele s Drahošem řeší i přímé lety. Čína návštěvy nevidí ráda

Autor: ČTK, for - 
23. září 2022
10:51

Tchaj-wan a Česká republika podepsaly memoranda o spolupráci v oblasti školství, vědy a kultury. Podle serveru Radio Taiwan International se podpisová ceremonie konala dnes v budově tchajwanského ministerstva zahraničí. Na Tchaj-wanu je v těchto dnech delegace českých senátorů a zástupců ministerstev, kterou vede předseda senátního školského výboru Jiří Drahoš.

Podle Radio Taiwan International za českou stranu dokumenty podepsal Drahoš, za tchajwanskou náměstek ministra zahraničí Alexander Jüej. Podle něj dohody umožní prohloubit spolupráci obou zemí a stanou se milníky bilaterálních vztahů. Memoranda povýší tchajwansko-české vztahy na novou úroveň, řekl náměstek.

Návštěvě české delegace se věnoval také portál Taiwan News. Informoval o Drahošově setkání s prezidentkou Cchaj Jing-wen a o výzvě českého senátora k zavedení přímých letů mezi Tchaj-pejí a Prahou. Drahoš podle Taiwan News řekl, že pokud budou zavedeny přímé lety, může pak Česko navštívit více tchajwanských turistů. Před epidemií covidu-19 do ČR jezdilo ročně 200 000 Tchajwanců.

Drahoš také poděkoval za to, že Tchaj-wan Česku pomáhá se zřízením vývojového centra pro výzkum polovodičů. Během návštěvy české delegace byla podepsána rovněž dohoda mezi národními muzei obou států, která se tím stala sesterskými institucemi.

Čína vidí návštěvy s nelibostí

Cestu Čechů na Tchaj-wan sledovala Čína, která považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě, že by vyhlásil nezávislost. Mluvčí jejího ministerstva zahraničí Čao Li-ťiang ve čtvrtek řekl, že je Čína proti „jakékoli formě oficiálního kontaktu“ mezi Tchaj-wanem a zeměmi, které udržují diplomatické vztahy s Čínou. Vyzval také, aby čeští politici dodržovali princip jedné Číny.

Tchaj-wan funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení. Česko se drží politiky většiny světa, tedy politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. Čínské velvyslanectví současnou cestu české delegace označilo za podrývání politických základů česko-čínské spolupráce.

Video  Dějiny konfliktu na Tchaj-wanu: O co jde?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

jajas ( 25. září 2022 15:52 )

hadrapIan: No vzhledem k jeho věku to není normální! To tedy má "hloubku"! Jeho myšlení úplně na dně! Že už si nedá pokoj a když už tedy chce vydělávat v politice, tak by mu měl holt stačit k důchodu plat "obyčejného" senátora, to by mělo stačit i jeho manželce....

jajas ( 25. září 2022 15:48 )

No evidentně má dědula zájem (za zády má manželku!), aspoň o tento nižší politický post. Skromnost sama, ale myšlení na nule.....

nespokojeny ( 25. září 2022 14:27 )

Já toho Drahoše úplně nesnáším.

nespokojeny ( 25. září 2022 14:26 )

Kyperský sponzor, naprosto přesně napsáno.

nespokojeny ( 25. září 2022 14:24 )

Mám tu možnost Vystrčila nevolit a to mně dělá dobře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa