Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bude mít Velká Británie opět premiérku? Trussová je favoritkou, Sunak ztrácí

Autor: D.N. - 
2. září 2022
16:14

Ve Velké Británii již brzy členové Konzervativní strany vyberou nového předsedu strany, který zároveň nahradí Borise Johnsona v čele britské vlády. Původně široké pole kandidátů se nyní zúžilo pouze na dva – Liz Trussovou a Rishi Sunaka. První jmenovaná, současná ministryně pro ženy a rovné příležitosti a zároveň ministryně zahraničí, je podle posledních průzkumů jasnou favoritkou a má tak velkou šanci stát se druhou premiérkou Velké Británie od vlády „železné lady“ Margaret Thatcherové a teprve třetí celkově, druhou v pořadí byla Johnsonova předchůdkyně Theresa Mayová.

Když Boris Johnson na začátku července podlehl dlouhotrvajícímu a stupňujícímu se tlaku veřejnosti i vlastní strany a oznámil rezignaci, rozjel tím souboj o svého nástupce v čele strany, který zároveň bude mít možnost vytvořit vládu a stát se tak britským premiérem. Členové parlamentu za Konzervativní stranu už v červenci vybrali dva finální kandidáty, ze kterých bude v pondělí vybrán Johnsonův nástupce, tentokrát však již ne poslanci, nýbrž cca 180 000 běžnými členy Konzervativní strany. Ti mají čas do pátku na to, aby odevzdali své hlasy, výsledky nicméně budou vyhlášeny až v pondělí, kdy zasedne parlament.

Ačkoliv chtějí oba kandidáti Johnsona nyní nahradit, jsou s ním dlouhodobě spojeni a sloužili v jeho vládě. Sunak, který působil v jeho kabinetu jako ministr financí, byl dokonce s Johnsonem přítomen na večírku, jenž proběhl za doby koronavirových restrikcí, a byl tak součástí skandálu známého z britských médií jako „Partygate“. Sunak se však v červenci připojil k vlně rezignací, která nakonec vedla k Johnsonově odstoupení, a soustředil se plně na svoji kandidaturu na šéfa strany. Podle posledních průzkumů mu to však příliš nepomohlo, protože na současnou favoritku Liz Trussovou ztrácí více než 20 %, a část příznivců konzervativní strany jej dokonce kvůli jeho rezignaci považuje za zrádce.

Silný nástup Sunaka, následovaly přešlapy

Když Johnson 7. července oznámil rezignaci, rozjel se chaotický závod o to, kdo jej v čele strany nahradí. Zatímco Sunak začal kampaň rychle a kvalitně, někteří kandidáti očividně nebyli příliš připraveni – jeden z nich, Tom Tugendhat, měl například problémy s logem své kampaně, kdy někteří komentující tvrdili, že vypadá jako slangové anglické slovo pro prso. Trussová byla posledním z kandidátů, kteří se do souboje o předsednické křeslo zapojili, a zpočátku na Sunaka silně ztrácela. Sunak prošel všemi pěti koly, kdy konzervativní poslanci vybírali poslední dva kandidáty, jako jasný vítěz, a byl tak považován za silného favorita.

To však možná vedlo k jistému sebeuspokojení a víře, že je vítězství jisté, kdy někteří ze Sunakových podporovatelů zpětně tvrdí, že se ve své kampani moc soustředil na poslance a na veřejnost a ne dost na cca 180 000 členů Konzervativní strany, kteří o předsedovi nakonec rozhodnou. Sunak se tak již očividně připravoval na to, co přijde po vítězství s vědomím, že energetická krize a vysoká inflace neumožní jednoduchá řešení. To mu ale nepomohlo u konzervativců, a podpora se přelila na stranu jeho oponentky.  „Pravděpodobně tam bylo trochu arogance“ řekl k tomu pro deník The Guardian jeden z poslanců, který pro Sunaka budoval podporu mezi kolegy.

Sunakovi také nepomohlo video, na kterém byl zachycen při proslovu ke členům Konzervativní strany v jedné z bohatých oblastí Anglie. V tomto proslovu řekl, že dokázal přesměrovat financování z chudých městských oblastí do bohatších oblastí, kde je často silná voličská základna konzervativců. To vyvolalo kritiku ze strany opozice, veřejnosti, ale i zevnitř strany. Jeden ze Sunakových kolegů, Zac Goldsmith, k tomu pro The Guardian řekl. „To je jedna z nejzvláštnějších – a nejhloupějších – věcí, co jsem kdy od nějakého politika slyšel.“

Důraz na konzervativce Trussové vyšel, „lenochy“ přežila

Na rozdíl od Sunaka se Liz Trussová ve své předsednické kampani soustředila na konzervativní voliče a konzistentně zastávala pravicové pozice jako snížení daní, zrušení zbývajících regulací Evropské unie a malý stát. Trussová zároveň zůstala věrná Johnsonovi, když na otázku, proč také nerezignovala na svoji pozici v Johnsonově vládě, odpověděla: „Jsem loajální člověk. Jsem loajální Borisi Johnsonovi. Podporovala jsem premiérovy ambice a chci naplnit sliby našeho volebního plánu z roku 2019.“

I Trussová si však v průběhu kampaně prožila náročné momenty. První z nich přišel, když byla v televizní debatě mezi kandidáty dotázána na pasáž z knihy Britannia Unchained z roku 2012, jejíž je spoluautorkou. „Když přijdou do pracovního života, Britové jsou mezi největšími lenochy na světě. Pracujeme málo hodin, jdeme do důchodu brzy a máme nízkou produktivitu. Zatímco indické děti mají ambice být doktory či bussinesmany, britské se víc zajímají o fotbal či pop music.“ Následně pak do médií unikla nahrávka, ve které říkala, že Britové musí „víc makat“. Trussová však zvládla kritiku odrazit a její pozici na čele průzkumů tyto skandály neohrozily.

Co přijde po vítězství

Velkým vzorem Liz Trussová je bývalá předsedkyně Konzervativní strany a premiérka Velké Británie, „železná lady“ Margaret Thatcherrová. Kolegové Liz Trussové o ní zároveň tvrdí, že je přesvědčenou stoupenkyní konzervatismu. „Doopravdy věří pravicové ekonomické teorii, což určitě povede její kroky“ uvedl k tomu jeden z nich pro server Politico, zatímco jiný dodal, že „vždy byla trochu extremistkou ve všem, co dělá.“ Někteří komentátoři přesto tvrdí, že vzhledem k současné ekonomické situaci pravděpodobně Trussová nebude schopna protlačit takové změny, jaké nyní slibuje a jaké si představuje.

Zda Trussová v čísle 10 Downing Street, sídle britského premiéra, nakonec opravdu zasedne, a jak bude poté dále postupovat, se uvidí v pondělí, kdy Konzervativní strana oznámí vítěze souboje. Následně Johnson definitivně předá rezignaci do rukou královny Alžběty, která poté pověří jeho nástupce sestavením vlády.

Video  Johnson mezi ovcemi, voliči, studenty či mechaniky v depu formule: Britský premiér pak triumfoval v předčasných volbách  - Reuters
Video se připravuje ...

 

e.lesanova ( 3. září 2022 15:49 )

Trussovou, která by "okamžitě" a s radostí zmáčkla jaderný knoflík?? Psychopati mají nejspíš žně, ale naštěstí ji ti NORMÁLNÍ volit nebudou....

Zobrazit celou diskusi