Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Putin likviduje mé životní dílo, řekl před smrtí Gorbačov (†91). Proč mu dřív fandil?

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
2. září 2022
05:00

Svět reflektuje odkaz posledního vůdce Sovětského svazu Michaila Gorbačova (†91), který zemřel v úterý 30. srpna. Současný ruský prezident Vladimír Putin na jeho pohřeb ale odmítl jít. Přitom v dobách, kdy nastoupil do nejvyššího úřadu, ho Gorbačov podporoval. Před smrtí mu pak v kruhu přátel vytýkal, že zničil jeho celoživotní dílo. Jak došlo k rozčarování exsovětského vůdce prozradil historik Matěj Bílý pro Blesk Podcast.

Životní příběhy obou mužů jsou si v něčem velice podobné. Michail Gorbačov se vlastní pílí, s dávkou štěstí a s velkou podporou vlivného polititka Jurije Andropova vypracoval do pozice náměstka zemědělství a později na samotného ministra. V té době patřil k nejmladším politikům v Politbyru ÚV KSSS. Vladimír Putin se podobně dostal k moci, a to díky bývalému prezidentovi Borisu Jelcinovi. První ruský prezident paradoxně stál za koncem Sovětského svazu a Michaila Gorbačova.

Po devadesátých letech, které jsou v Rusku dodnes vnímaná jako černá kapitola jejich dějin, nastoupil Vladimír Putin, který dokázal rychle zvýšit svou popularitu a moc. Politici si od něj slibovali stabilitu a návrat Ruska do pozice světové velmoci. Mezi těmito osobnostmi byl podle historika Matěje Bílého z Ústavu pro studium totalitních režimů i bývalý tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu Michail Gorbačov.

Sovětský vůdce Michail Gorbačov a Gustav Husák. Sovětský vůdce Michail Gorbačov a Gustav Husák. | Profimedia.cz

"Jak známo, Gorbačov po Putinově nástupu do prezidentského křesla v roce 2000, podpořil jeho politický projekt. Dokonce vyvracel námitky, že Putin může mít autoritářské tendence. V prvních letech Putinovy vlády se patrně Gorbačovovi líbily snahy tehdy nového prezidenta o větší integraci Ruska do světa," popisoval Bílý, jaké byly první roky jejich vztahu.

Ochlazení vztahů

Michail Gorbačovov podle historika souhlasil s Putinovou snahou o obnovu velmocenského postavení Ruska. Sám sice nepochybně přispěl k ukončení studené války, ale zánik Sovětského svazu si něpřál. Vadilo mu proto, že Rusko je ve světě marginalizováno a Putina podporoval. Pak přišly další reformy, kdy se v Rusku postupně utahovaly šrouby a Michail Gorbačov začal prezidenta/ premiéra kritizovat.

"Tuším, že nejpozději v roce 2012 označil Putina jako člověka, který oživuje prvky stalinismu. V Gorbačově pojetí byl stalinismus něco, proti čemu on celý život bojoval a stáhl-li to na Putina, znamenalo to, že skutečně vidí zásadní problémy v Putinově politickém projektu," řekl odborník.

Ještě v roce 2014 tleskal vojenskému obsazení Krymu, protože stejně jako většina politiků považoval Krym za ruské území. Jaké měl názory na Vladimíra Putina od tohoto roku není příliš jasné, poněvdž žil osamocen v ústranní a čerpal informace pouze ze státních ruských médií. Přesto se objevily informace, že současnou válku na Ukrajině neschvaluje: "Nechal se slyšet, že Putin likviduje veškeré jeho životní dílo. Toto prohlášení už nebylo, řekněme, oficiální, ale bylo učiněno v rámci soukromého rozhovoru," uvedl Matěj Bílý, co si myslel zesnulý sovětský vůdce o autoritářském prezidentovi.

Proč Gorbačov nesnášel Stalina, jak se dostal do čela Sovětského svazu, a proč selhala perestrojka, prozradil v Blesk Podcast historik Matěj Bílý z Ústavu pro studium totalitních režimů:

Video  Blesk Podcast: Putin likviduje mé životní dílo, řekl před smrtí Gorbačov(†91)  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

marais ( 2. září 2022 16:27 )

bohužel, Gorbačovo životní dílo byl základ dnešního problému Ruska, kdy ho oblíčují země NATA a UA vede placenou protiruskou politiku a tím narušuje mír v Evropě..

Zobrazit celou diskusi