Na jaře 1989 vznikla petice Několik vět, kterou sepsali členové Charty 77 v čele s Václavem Havlem, Jiřím Křižanem, Stanislavem Devátým a Alexandrem Vondrou. Svůj podpis připojila řada českých osobností od Jiřího Bartošky, Zdeňka Svěráka, Miloše Zemana nebo Jiřího Suchého. K těmto ikonám se přidala i neotřesitelná hudební hvězda Hana Zagorová a právě to otřáslo samotným vedením ústředního výboru Komunistické strany Československa.

„K jejímu podpisu Několika vět došlo v divadle Sklep. Hanka u Sklepáků účinkovala v jednom z jejich představení. Tou dobou tam byl s peticí Ondřej Trojan a podal ji i Hance. Ona si to přečetla a řekla, že tam v tom textu není nic, co by slušný člověk neměl podepsat,“ prozradil v podcastu Petr Macek, který s Hanou Zagorovou a jejími přáteli napsal knížku Naprosto nezbytná Hana Zagorová.

Nikdo nevolal

Člen známé herecké rodiny zpěvačce navíc slíbil, že její podpis nezveřejní hned a učiní tak, až jich nastřádá víc a bude jednou z mnoha. „Ovšem pro tehdejší disent byl podpis Hany Zagorové tak velké eso a tak velké želízko v ohni, že to nevydrželi a zveřejnili to prakticky okamžitě,“ vyprávěl novinář Blesku. 

Doma pak zažila něco zcela nového – ticho! Bývala totiž zvyklá, že jí od samého rána drnčeli telefony, ale teď nikdo nevolal. Jen ze Slovenska se ozvali s výmluvou, že plánované natáčení se ruší. Jenže to bylo pouhé ticho před bouří! Ještě ten den si Hanu Zagorovou i s Karlem Vágnerem nechal ve volze dovézt tehdejší tajemník ústředního výboru Komunistický strany Československa pro kulturu Miroslav Müller. 

Zničím ti kariéru

„Byl to takový brunátný u růžolící pán, který když křičel, tak lítaly sliny. Vyhrožoval velice napřímo, že jí zničí kariéru, že z ní udělá druhou Kubišovou. A ke cti Hanky nutno říct, že se tím nenechala zviklat,“ chválí zpěvačku a výbornou textařku. Marta Kubišová byla za své protirežimní postoje od roku 1969 v nemilosti režimu.

Hana Zagorová nakonec z nepříjemné schůzky s grácií odešla. Krátce před schůzkou se totiž srpem poranila na zahrádce, vymluvila se proto na bolavou ovázanou ruku a kancelář opustila. „Hanka totiž byla člověk, který se nedal k ničemu přitlačit. Pokud se k něčemu rozhodla, tak přes to nejel vlak.

Zagorová v knize vzpomínala, že byla připravená na to, že její kariéra skončila. Chtěla pod pseudonymy psát texty nebo scénáře. Společně s Karlem Vágnerem se rozloučili s 20letou kariérou a čekali to nejhorší. Jenže 23. listopadu 1989 si pro ni přijel Michael Horáček a dovezl ji na balkon budovy vydavatelství Melantrich. Tam na druhou Kubišovou čekala ta první – Marta Kubišová a společně zazpívaly českou hymnu.

Jak to bylo s adopcí holčičky, proč Karel Gott přijel zazpívat po nemoci k jejím sedmdesátinám a za co Hance Zagorové nikdy Petr Macek už nepoděkuje, se dozvíte v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Podcast: Budeš druhá Kubišová, řval tajemník na Zagorovou(†75). Jiří Marek

Fotogalerie
42 fotografií