Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nebe nad Evropou ochromí stávka pilotů, dotkne se i Česka. Lufthansa ruší 800 letů

Aktualizováno -
1. září 2022
12:30
Autor: ČTK - 
1. září 2022
11:41

Německá letecká společnost Lufthansa v pátek zruší kvůli plánované stávce pilotů kolem 800 letů. Firma dnes uvedla, že krok se dotkne zhruba 130.000 cestujících, a zároveň upozornila, že by mohla zrušit některé lety i dnes, v sobotu a v neděli. Rozhodnutí se týká téměř všech pátečních letů Lufthansy na letištích v Mnichově a Frankfurtu nad Mohanem. Odborová organizace pilotů Vereinigung Cockpit celodenní stávku vyhlásila kvůli neshodám s vedením společnosti ohledně zvýšení mezd.

„Aby odvrátila protestní akce, musí Lufthansa předložit výrazně zlepšenou nabídku,“ uvedl Marcel Gröls ze svazu Vereinigung Cockpit. Odbory žádají na letošní rok zvýšení mezd o 5,5 procenta a vytvoření mechanismu, díky kterému by měl růst mezd v dalších letech překonávat inflaci.

Lufthansa odboráře vyzvala k návratu k jednacímu stolu. „Nemáme žádné pochopení pro výzvu svazu Vereinigung Cockpit ke stávce. Zaměstnavatel předložil velmi dobrou a sociálně vyváženou nabídku, a to navzdory přetrvávajícím negativním důsledkům koronavirové krize a nejistým vyhlídkám pro světovou ekonomiku,“ uvedla firma.

Lufthansa navrhuje zvýšení základní měsíční mzdy o 900 eur (22.000 Kč). To by podle ní v 18měsíčním období představovalo nárůst mezd o 18 procent pro začínající piloty a pětiprocentní nárůst pro kapitány.

Stávku schválili v hlasování piloti v osobní i nákladní přepravě. V osobní dopravě ji podpořilo zhruba 98 procent pilotů a v nákladní přes 99 procent pilotů. Účast v hlasování činila 93 procent.

Podle agentury Bloomberg si stávku ve středu odhlasovali také piloti nízkonákladové společnosti Eurowings, která je součástí skupiny Lufthansa. Podle agentury DPA ale datum stávky v této firmě nebylo ještě vyhlášeno.

Na začátku srpna se vedení Lufthansy dohodlo s odbory na růstu mezd pozemního personálu. Dohoda se týká 20.000 zaměstnanců, kterým aerolinky ve třech krocích zvýší mzdu. Po nárůstu o 200 eur (přes 4900 Kč) měsíčně v letošním roce budou následovat dvě zvýšení o 2,5 procenta v roce příštím.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi