Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vyprahlý Dunaj: Dopravní tepna trpí úbytkem vody, korytem řeky se prochází lidé

Autor: ČTK - 
17. srpna 2022
14:23

Hladina Dunaje ve městě Novi Sad dosáhla tak nízké úrovně, že se lidé mohou řekou procházet. Evropský veletok v tomto druhém největším srbském městě přitom běžně slouží velkým dopravním i výletním lodím, napsala agentura Reuters.

Dunaj, dopravní a obchodní tepna protékající deseti zeměmi, je za běžného stavu v Novém Sadu široký několik stovek metrů. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu a rekordně vysokým teplotám ale z řeky nyní zbyl jen úzký pás, který úřady udržují bagrováním dna. Téměř polovina koryta je zalitá vodou dosahující výšky zhruba pouhý metr.

„Nasadili jsme téměř celou (naši) kapacitu (na bagrování dna)... Máme potíže udržet naše vodní kanály splavné po celé jejich délce,“ řekl Reuters představitel srbského ministerstva dopravy.

Zatímco se ze snížené hladiny Dunaje ve vedrech těší obyvatelé Nového Sadu, Srbsko má kvůli nízkému průtoku potíže s přepravou uhlí pro zásobování místních elektráren. Ty se na výrobě elektřiny v zemi podílejí přibližně ze dvou třetin. Energetická společnost EPS tento měsíc uvedla, že nízký průtok vody v letošním roce způsobil meziroční pokles výroby ve vodních elektrárnách o 27 procent.

Nízký stav srbských řek a stojatá voda také ohrožují volně žijící zvířata a rybolov v Srbsku, uvedla Marija Trivunčevičová z rybářského sdružení v autonomní provincii Vojvodina, jejíž je Novi Sad správním střediskem.

Dlouhotrvající vedra a sucha působí problémy po celé Evropě. Kromě lesních požárů, které zasáhly země od Španělska po Německo včetně Česka, má počasí dopady i na stavy velkých řek jako je Rýn, Loira či Pád. Dopady jsou rozsáhlé, od omezení zavlažování pro zemědělství po říční dopravu či energetiku. Podle posledních údajů Evropské observatoře pro sledování sucha (EDO) vykazuje známky sucha zhruba polovina území Evropy.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 17. srpna 2022 16:38 )

vodní elektrárny nemají z čeho vyrábět elektřinu, další špatná zpráva

Zobrazit celou diskusi