Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V Neapoli teď hrozí „jen“ kapsáři. Mimo sezónu to byly gangy na skútrech s noži. A co zbytek Itálie?

Autor: amb - 
9. srpna 2022
05:10

Neapol, město výjimečné pizzy, skútrů, vůně aviváže i pach poletujících odpadků. Nad tím vším se tyčí dřímající Vesuv. Až na něm se nachází italští zlodějové a zlodějíčci, vyhlížející naivní turisty. Na opačném konci Itálie se nachází San Severo, Foggia nebo Bari. Co všechna tato města spojuje a čím se naopak liší? Kde si musíte víc pohlídat peněženku? A proč je teď Neapol bezpečnější než mimo sezónu? 

Turistům se v Neapoli nezřídka stane, že jsou okradeni dřív, než vystoupí na nádraží u Piazza Garibaldi a řeknou Ciao. Místo chození po třetím největším městě Itálie se pak snaží krádež sepsat s místní policií. Neapol se v tomto ohledu vyplatí nepodceňovat.

Přestože zvědavý turista rád prozkoumá uličky nezahlcené davy, v Neapoli by při tom mohl přijít o peníze, doklady či šperky. Riziko sice stoupá s ubývajícím světlem, není to ale podmínkou. Typická je pro takové případy Španělská čtvrť, Quartieri Spagnoli. Patří mezi nejchudší části Neapole, kde se její návštěvníci levně nají, napijí a nakoupí oblečení, o ušetřené finance by ale mohli přijít hned po opuštění restaurace.

Podniky jsou tu přitom opravdu autentické, příkladem je Trattoria Da Nennella, kde si cizinci vychutnávají několikachodové menu, zatímco obsluha zpívá a italští návštěvníci klidně tančí na stolech. Do Španělské čtvrti by měl sice nahlédnout každý návštěvník Neapole, lepší je ale nezacházet do příliš velké hloubky.

My jsme se na chvíli odpoutali od turistického dění a hned jsme se stali svědky rvačky – trojice starších cizinců honí mladíka a křičí: „Kde jsou hodinky?“ O pár vteřin později ho doženou a u jedné ze zdí, na kterých je namalovaný Neapolí přivlastňovaný a zbožňovaný fotbalista Diego Maradona, ho začnou bít.  

V sezóně jsou tu přitom krádeže paradoxně méně závažné a odstrašující, než během jiných ročních období, kdy si turisté na Neapol sotva vzpomenou. Podle české studentky, která ve městě Camorry strávila Erasmus, teď v přeplněných uličkách hrozí „jen“ kapsáři. Zloději vyžijí z turistů, kteří si nedávají pozor.

Když ale byla Neapol prázdná, často to za turisty „odnesli“ právě zahraniční studenti. Ve městě prý jezdili gangy na skútrech, schovaní za přilbami, a na vyhlédnutou oběť někdy neváhali vytáhnout nůž, aby se příliš neostýchala odevzdat cennosti. „Stávalo se to skoro denně,“ řekla Češka v Neapoli.

Přestože vykoupat v moři se dá u Neapole v Bagni Regina Giovanna nebo Torregavetě, někteří rádi vyrazí na Ischii, kde se kromě pláže nachází termální vody. Na tomto malebném ostrově jsme na chvíli ztratili neapolskou ostražitost a z ledvinky bez dozoru mžikem oka zmizelo 60 eur.

Špatnou zkušenost ale vyrovnává stařenka prodávající typické Mozzarelly di Bufaly, která zákazníkům k vláčnému sýru zdarma přidá bazalku a pár zářivě červených, sladkých a šťavnatých rajčat. Pak stačí jen nezmeškat loď zpátky, která jezdí v Itálii stejně jako všechny ostatní dopravní prostředky. Tedy podle toho, jak se Italové rozhodnou.

San Severo a Foggia: Města, kam se nejezdí

Když se horizontálně přejede z Neapole na východní část „kozačky“, narazíte na nenavštěvovaná města San Severo nebo Foggiu. Obě jsou pravým opakem rušné a neuspořádané Neapole. Přestože byla historicky významná, na jejich úlohu se zapomnělo a lidé nemají motivaci sem jezdit.

Když se v nich mihne turista, je to pro místní takřka stejné pozdvižení jako kouř nad Vesuvem pro Neapolce. Obyvatelé San Severa se ale neváhají ptát: „Odkud jste? Praga? Tu jsem navštívil, je moc krásná.“

Jedním dechem ale dodávají: „Všichni mladí odešli ze San Severa do větších měst, zůstali jen zlí lidé.“ Zrovna před pár týdny v San Severu někoho zabili, upozornili nás místní. Béžové a uklizené městečko, kudy turisté jen projíždí, tak získává trochu jiný nádech. Lepší pocit nevyvolává ani Foggia, plná bezdomovců a přistěhovalců, o které se nedokázala postarat.

Stejně jako má Neapol Camorru, v okolí Foggie působí její vlastní mafie, relativně mladá „pátá mafie v Itálii“. Podle The Guardianu nakupovala za pandemie koronaviru podniky, které zkrachovaly. Během roku 2020 také odstrašovala místní bombovými útoky, aby jim zaplatili. V předchozích letech docházelo v regionu téměř každý týden k nějaké vraždě. Místní zločinecké skupiny údajně mimo jiné pašují marihuanu z Balkánu.

Ze San Severa jsme si jeli odpočinout do poklidného a krásného Rodi Garganico a dál do Bari. To se zdá v porovnání se San Severem a Foggií jako neškodné město s na rozdíl od Neapole uspořádanými kolmými ulicemi. Do centra je to pořád rovně a nemůžete se ztratit. 

Bari je oproti ostatním jihoitalským městům opravdu relativně klidné. Kriminalita se tu oproti předchozí éře, kdy v historické části řádily dětské gangy, v posledních letech zlepšila. Stále je to však známé centrum drogových dealerů a kapsářů. Není překvapivé, že atmosféru dřívějších zločinů podtrhává zejména místní hlavní nádraží.

V Bari působí mafie Sacra Corona Unita, na kterou však běžný turista stejně jako v ostatních městech sotva narazí. Podle italských webů by si měli návštěvníci dát pozor mimo jiné na to, jestli jim v podnicích vrací pravé nebo falešné peníze.  

Vstup do Itálie je v tuto dobu bez koronavirových restrikcí. Až do září 2022 ale platí nošení roušek ve veřejné hromadné dopravě.

Video  Italští hasiči zveřejnili záběry z kokpitu ze zásahu v Českém Švýcarsku.  - Twitter/Vigili del Fuoco
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi