Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Neudržitelné a chaotické.“ Letuška mluví o zmatku na letištích. Radí, jak se připravit

Autor: jch - 
7. srpna 2022
05:15

Britská letuška Kris Majorová pracuje v letectví už více než 20 let. Zažila 11. září, SARS, slintavku i kulhavku a jejich dopady na letecký průmysl. Nyní je v první linii toho, co považuje za nejhorší leteckou krizi: Léto 2022 plné cestovního chaosu. Jako předsedkyně Společného výboru pro posádku letadel Evropské federace dopravních pracovníků, který zastupuje evropské letušky, tvrdí, že „jako zaměstnání je to naprosto neudržitelné“. Řekla to pro CNN Travel.

Po pauze vynucené pandemií covid-19 se cestovatelé houfně vracejí do letištních hal. Letecké společnosti a letiště po celém světě se tak snaží sladit nabídku s poptávkou. Výsledkem jsou zrušené lety, ztracená zavazadla a v neposlední řadě ztráta důvěry cestujících v letecký průmysl jako celek. „Naprosto zmatečné,“ říká Majorová. A její slova sekundují letušky a stevardi po celém světě.

Když se téměř zastavila letecká doprava v prvních týdnech pandemie, většina leteckých společností a letišť propustila mnoho pozemních a leteckých pracovníků. Mnoho dopravců většinu z posledních dvou let nikdy nenabralo zpět své zaměstnance. Nyní je poptávka po cestování zpět a průmysl se snaží dohnat a znovu nabírat. Pro letušky a stevardy, kteří v průmyslu zůstali, je to velice obtížná situace. Časté spaní v letištních prostorech je pro zaměstnance dopravních společností prý běžné.

„Někdy cestující jásají, že jste přišli, protože to znamená, že jejich letadlo odletí. Často jsou ale i naštvaní - myslí si, že je to vaše chyba, že je jejich let opožděn. Nemůžeme létat dva lety naráz, přestože by si to letecké společnosti přály, to jsem si jistá,“ říká Allie Malisová, zástupkyně pro vládní záležitosti Asociace profesionálních stevardů a letušek, odborů zastupujících American Airlines.

Podobné situace spolu s nepředvídatelným pracovním rozvrhem mají neblahý vliv na fyzickou i psychickou pohodu posádky. „Je urážlivé, že jsme obviňováni z nedostatku pracovních sil nebo špatného řízení provozu, když aerolinky nedokázaly adekvátně plánovat,“ dodává Malisová. „Letušky a stevardi jsou vytížení, pracují nejdelší dny, jaké kdy měli, s nejkratšími možnými přestávkami přes noc. Vede to k vyčerpání, únavě a oslabuje to imunitní systém.“

„My, letušky a stevardi, jsme přímo s cestujícími, jsme v tom s nimi a cítíme jejich frustraci na vlastní kůži, protože létání je naše živobytí,“ říká Malisová.

Průvodce letušky, jak se vypořádat s letním cestovním chaosem

Letuška Allie Malisová si připravila některé z jejích tipů pro cestování pro letošní léto:

  • Obrňte se trpělivostí: Malisová doporučuje cestujícím, aby opustili domov a očekávali alespoň nějakou nepříjemnost při jejich cestě. „Myslím, že je lepší být připraven na problém, ale pak být příjemně překvapen, když nepřijde,“ říká.
  • Zabalte si svačiny: Vyrazte připraveni čerpat energii při jakémkoli zpoždění, radí Malisová. Kromě vaší oblíbené svačiny se ujistěte, že máte prázdnou láhev. Naplňte ji vodou, jakmile projdete ochrankou. Pokud je váš let zpožděn na dráze na jakkoli dlouhou dobu, případně pokud se ocitnete v dlouhé frontě, budete hydratovaní a nasycení. Navíc některé letecké společnosti stále neposkytují své palubní stravování jako před covidem, a i pokud poskytují, může dojít k přerušení služby: „Pokud je špatné počasí, neexistuje žádná záruka, že budeme moci bezpečně provádět nápojový servis,“ vysvětluje Malisová.
  • Rezervujte si raději ranní lety: Malisová radí, že dřívější lety bývají méně rušeny, takže rezervace je zpravidla dobrý nápad. Pokud vás přesunou na pozdější let, tak pokud jste už na letišti, mělo by být k dispozici více možností. Zpoždění související s počasím také bývají častěji odpoledne a večer, dodává Malisová.
  • Mějte čas do rezervy: Snažte se vyhnout těsným přestupům, když můžete, radí Malisová. A pokud cestujete na důležitou událost, jako třeba na svatbu, zkuste letět den nebo dva předem, pokud můžete, abyste měli klid.

Video  Expert řekl, kdy cestovky zdraží zájezdy. A jak změní euro ceny v Chorvatsku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi