Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tovární drtiči i zrádné „autopiloty“ v autě. Roboti zabijáci jsou už dlouho realitou

  • Autor: mav - 
    21. 7. 2023
    17:53

    Terminátor, R. U. R., Matrix, Hvězdné války, Číslo pět žije, Transformers… Vraždící roboti jsou stálicí science fiction, ale k realitě mají ještě hodně daleko, doufejme, že co nejdál. Nebezpečné však jsou už roboty současnosti. První úmrtí způsobené chytrým strojem se datuje už do roku 1979. Nyní jich přibývá, jak se na silnicích objevují vozy s „autopilotem“, kuriózní případy nehod způsobených robotem se však dějí v nejrůznějších oborech.

    „Roboti jsou vlastně protikladem lidí. Jsou dobří ve věcech, v nichž my nejsme, a naopak,“ konstatoval pro Daily Mail profesor robotiky Josh Bongard z Vermontské univerzity.

    „Není v našich možnostech je naučit předvídat veškerá rizika a vyhýbat se všem nehodám. Nejlepší teď je nasadit bezpečné roboty na místa, kde se nachází méně lidí, například do autonomních aut omezených do zvláštních pruhů na dálnicích. Dobrou zprávou je, že roboti nejspíš zabijí daleko méně lidí než lidé. Zejména tady ve Spojených státech,“ uzavřel profesor.

  • 1.Narván do police

    Slévárna Ford, kde poprvé robot zabil člověka. Slévárna Ford, kde poprvé robot zabil člověka. | Joe Clark

    První smrtelnou nehodu s robotem zaznamenali ve slévárně automobilky Ford ve státě Michigan, a to 25. ledna 1979. Tehdy šlo o jeden z technologicky nejvyspělejších provozů v oboru. Mimo jiné tam fungoval automatizovaný sklad, kde do pěti pater regálů vkládaly odlitky samohybné tunové jeřáby.

    Jedno vozítko ale začalo fungovat špatně (nebo snad jen pomalu), a tak skladník Robert Williams (†25) dostal pokyn vytahovat komponenty z polic ručně. Při tom do něj ale zezadu udeřil jeden z jeřábů a zatlačil ho do regálu. Kolegové ho tam mrtvého našli až po půl hodině.

    Rodina od firmy Lifton Industries, výrobce skladového robotu, vysoudila 10 milionů dolarů (dnes odpovídá skoro tři čtvrtě miliardy Kč). Firma se marně hájila, že Williams nebyl k práci v robotickém skladu vyškolen a že ho měl vypnout, když do prostoru vstupuje.

  • 2.Přeskočil bariéru

    Nerozvážnost stála život i údržbáře v továrně firmy Kawasaki Heavy Industries v japonském Akaši. Kenži Urada (†37) šel v červenci 1981 obhlédnout, proč hydraulický robot nefunguje. Přelezl bariéru, tedy obešel bezpečnostní systém, který měl stroj vypnout. Jak začal na stroji pracovat, nechtě ho aktivoval, robotická paže ho přitlačila na další stroj a rozmačkala. Ostatní pracovníci jen vyděšeně koukali, neměli tušení, jak robot zastavit.

    V červenci 2015 podobně zemřel dělník (†22) v automobilce Volkswagen v německém Baunatalu. Robotická paže měla zvedat součástky, ale místo toho drapla jeho a drtila ho o plech. Utrpěl těžká zranění hrudi; na místě ho ještě resuscitovali, ale v nemocnici stejně zemřel.

    Děsivě vypadal i incident v továrně v Číně v prosinci 2018. Náhle se tam zhroutil robot a propíchal dělníka deseti ostrými ocelovými kolíky, 30 cm dlouhými. Pan Čou (49) ale jako zázrakem vyvázl – většina jich skončila v jeho pažích, jen jeden v hrudi.

  • 3.Chirurgické chyby

    V únoru 2015 šel vysloužilý učitel hudební výchovy Stephen Pettitt (†69) na operaci srdce, kterou považoval za velmi bezpečnou. Chirurg Sukumaran Nair při ní ovládal robota značky Da Vinci, který měl opravit dvojcípou chlopeň. V nemocnici v Newcastleu na takovou operaci robota nasadili poprvé, v celé Velké Británii předtím také bylo jen pár případů.

    Každopádně přes robotickou konzoli dobře nefungovala komunikace v týmu, lékaři po sobě křičeli. K tomu stroj jednou paží srazil sestru a nakonec začal ničit stehy na pacientově srdci. Kameru pocákala krev, operátor tak pořádně neviděl. Konečně tedy robota opustili a odoperovali pacienta napřímo, ale už ho nezachránili, popsala BBC.

  • 4.Šach-au

    V polovině července 2022 zranil svého protihráče stroj, od jakého bychom to nečekali – šachový robot. „Robot zlomil chlapci prst,“ informoval agenturu TASS předseda Moskevského šachového svazu Sergej Lazarev. Hájil se, že unikátního robota předváděli už na mnoha akcích. Sedmiletý protihráč ale podle něj sáhl na figurku příliš rychle: „Provedl tah, ale potom musíte dát robotovi čas na reakci. Jenže hoch chvátal, robot ho zachytil,“ vysvětloval Lazarev.

  • 5.Spoléhání na autopilota

    Tesla podjela návěs, urvala střechu. Tesla podjela návěs, urvala střechu. | NHTSA

    Druhou desítku už načala statistika smrtelných autonehod, při nichž hrálo roli autonomní řízení – „autopilot“. Nejvíc jich připadá na elektromobily firmy Tesla. Za 11 měsíců sezony 2021-22 nahlásili výrobci v USA 392 nehod, při nichž jejich vůz měl zapnutý systém autonomního řízení. V 273 případech šlo o značku Tesla. Pět lidí při těchto incidentech zahynulo a šest bylo těžce raněno, informovala agentura AP.

    Nejde ale o stoprocentně samostatné řízení, řidič stále má povinnost vše sledovat a mít ruce v pohotovosti u volantu. Často tak mohl nehodě člověk zabránit, kdyby dával pozor.

    Prvním známým případem byla nehoda 7. května 2016 na Floridě. Joshua Brown (†40) patřil k raným nadšencům do Tesly, na sociálních sítích sdílel videa, která natočila kamera jeho miláčka, Modelu S. Jedno na twitteru ocenil i Šéf Tesly Elon Musk: „Majitelovo video, kterak se autopilot vyhýbá kolizi s náklaďákem,“ komentoval klip z dubna 2016 – a pomohl mu tím ke 3,5 milionu zhlédnutí. O měsíc později byl Brown po smrti.

    Osudného dne opět přepnul na „autopilota“, ten však nerozpoznal, že přes křižovatku přejíždí dlouhý kamion - bílá plocha návěsu mu splynula s jasnou oblohou. Tesla tak náklaďák trefila zrovna mezi koly, jako v nějakém akčním filmu, jenže nebyla dost nízká, servala si střechu a až po stech metrech se zarazila o pylon.

    K podobným případům došlo víckrát, kdy autopilot neviděl náklaďák nebo svodidla, neboť mu splynula s horizontem. Jiné automobilky to řeší tak, že ke kamerám přidávají ještě Lidar (laserový radar). Elon Musk ho ale považuje za „hloupou berličku“.

  • 6.Nevidí hasiče

    Ve skutečnosti první smrtelná nehoda automatické tesly se stala v čínské provincii Che-pej už v lednu 2016, půl roku však trvalo, než si ji všimla západní média. Mladý řidič zapnul „autopilota“ a uháněl po dálnici, jejíž levý okraj čistilo vozidlo údržby, ve smogu špatně viditelné.

    Takové problémy s vozy u krajnice měly tesly opakovaně. Loni v srpnu Národní úřad pro dopravní bezpečnost dálnic (NHTSA) začal vyšetřovat hned 11 incidentů (od ledna 2018), kdy tesla narazila do policejního či záchranářského auta, uvedla agentura Reuters. Při nich bylo 17 lidí zraněno. A 29. prosince 2019 takto v Indianě zahynula spolujezdkyně (†23), když Model 3 od Tesly narazil, navzdory blikajícím majákům, do hasičského náklaďáku stojícího na levém okraji dálnice. Řidič – manžel mrtvé – situaci dostatečně nehlídal, také byl těžce raněn.

    Shodou okolností tentýž den u Los Angeles Tesla Model S proletěla 120km rychlostí křižovatkou – na červenou. Tesla narazila do Hondy Civic a zabila dva její pasažéry. Řidič elektromobilu Kevin George Aziz Riad (27) se cítil nevinen, uvedl portál NPR. Soud proběhne v polovině roku 2023.

    Tesla se rozsekala o hasičský náklaďák. Tesla se rozsekala o hasičský náklaďák. | Policie

  • 7.S kolem přebíhala dálnici

    Prvním chodcem zabitým autonomním autem se stala neopatrná Elaine Herzbergová (†49) v březnu 2018. V arizonském Tempe v noci přecházela šestiproudou silnici, přičemž vedla kolo ověšené nákupními taškami.

    Srazilo ji speciální Volvo XC90, v němž taxikářská firma Uber testovala autonomní řízení. Za volantem seděla zkušební řidička Rafaela Vasquezová, která měla mít ruce u volantu a autopilota hlídat. To v ten moment nedělala, koukala prý na palubní přístroje. Není jasné, zda by se ve tmě dokázala chodkyni vyhnout. Každopádně byla obžalována z neúmyslného zabití.

    To počítač podle vyšetřování Herzbergovou zaznamenal šest vteřin dopředu, ale 4,7 sekundy ji považoval – snad tím, že vedla kolo – za vozidlo v jiném pruhu. Herzbergová každopádně přecházela v místě, které je extra označeno zákazem přecházení. Po dvou letech Uber přestal svou technologii autopilota vyvíjet a danou divizi prodal.

  • 8.Chilli proti medvědům

    Kuriózní nehoda se stala roku 2018 ve skladišti eshopového gigantu Amazon v New Jersey. Robotický manipulátor propíchl medvědí repelent. Sprej obsahoval koncentrovaný kapsaicin – pálivou látku z chilli papriček. Ve velké koncentraci je životu nebezpečný, třicet skladníků bylo ošetřeno na místě, jednoho sanitka odvezla v kritickém stavu na jednotku intenzivní péče.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi