Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konec pošťaček? Švýcaři poslali do ulic roboty. Mají rozvážet i jídlo a léky

Autor: jer, vaj, E15 - 
9. září 2017
15:35

Umělá inteligence začíná měnit i doručovatelské služby. Swiss Post představila robota, který v Curychu pomůže s rozvážením zásilek. Zvládne uvézt až deset kilogramů nákladu do vzdálenosti jednoho kilometru, s maximální rychlostí šest kilometrů v hodině, informuje CNN.com

Po úspěšném testování, které proběhlo minulý podzim, se švýcarská pošta rozhodla pro další testování robotích doručovatelů. Testovat bude ve spolupráci s obchodem Jemoli. V následujících týdnech si můžou zákazníci obchodu nechat doručit zboží robotími doručovateli.

V roce 2016 se testování soustředilo na technické a sociální problémy. Současné testování směřuje spíše ke sběru zkušeností s integrací technologií do zavedeného doručovacího systému. Roboty pošta nasadí jen v centru švýcarské metropole Curych.

Zákazníci obchodu si můžou dopravu robotem vybrat ještě před potvrzením objednávky. Můžou si také vybrat přesné místo, kam bude objednávka doručena. Místo doručení musí samozřejmě být v dojezdové vzdálenosti robota. Zákazníci si také zvolí preferovaný čas doručení. Krátce před příjezdem robota zákazník dostane SMS s internetovým odkazem. Ten je potřeba k otevření robota a vyzvednutí zásilky. Během testování obchod dopravu robotem poskytuje zdarma.

Při testování v roce 2016 roboti doručili přibližně 200 zásilek a ujeli vzdálenost kolem 1000 km. Data pošta ve spolupráci s výrobcem robotů použila k dalšímu vývoji a optimalizaci. Během následujících měsíců Swiss Post otestuje širší využití robotů. Doručovat budou například jídlo, léky i jiné zboží. Pošta chce roboty testovat i v jiných městech.

Roboti se jeví jako ideální řešení tam, kde je potřeba rychlá, flexibilní a levná doprava na krátkou vzdálenost. Při dopravě na krátkou vzdálenost se totiž mnohdy nevyplatí využít lidského doručovatele, který navíc nemusí vždy přijet v ideálním čase. Robotí doručovatelé by tak mohli být doplňkem současného logistického systému.

Testované roboty vyrábí společnost Starship Technologies, jejíž lidé se v minulosti podíleli například na vzniku komunikační služby Skype. Firma sídlí v Londýně, vývojová divize firmy se nachází v Estonsku. Švýcarská národní pošta kromě pozemních robotů testuje také dopravní létající drony a samořiditelné autobusy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi