Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Roboti zabijáci? Budou nebezpeční a mohou útočit na nevinné, varují experti

Autor: ČTK, Mii - 
21. srpna 2017
11:58

Vývoj takzvaných „robotů zabijáků“ by měl být zakázán. Myslí si to více než 100 předních expertů z technologického průmyslu, včetně miliardáře a šéfa společnosti Tesla Elona Muska. Ve společném dopise adresovaném OSN varují před třetí revolucí ve válčení a uvádějí, že „smrtelná autonomní“ technologie představuje Pandořinu skříňku. Podle nich je třeba jednat včas a užití umělé inteligence ve spojení se zbraněmi zakázat. 

„Až takové metody budou vyvinuty, rozsah možných ozbrojených konfliktů se výrazně rozšíří a rychlost, se kterou se takové incidenty budou moci odehrát, zcela přesáhne lidské chápání,“ uvádějí experti. „Mohou to být nástroje teroru; zbraně, které tyrani a teroristé použijí proti nevinným lidem,“ píše se dále.

Tón dopisu, který podepsalo 116 průkopníků ve vývoji umělé inteligence, je naléhavý. Podle nich není moc času a se zahájením takové diskuze není radno otálet, protože až se pověstná Pandořina skříňka otevře, bude těžké ji znovu zavřít.

Spojení umělé inteligence a zbraní experti označují za nemorální. Žádají proto OSN, aby byl tento typ zbraní zakázán prostřednictvím Úmluvy OSN o zákazu nebo omezení použití určitých druhů konvenčních zbraní (CCW).

Před zabijáckými roboty varoval i Hawking

Kromě Muska dopis podepsal i spoluzakladatel společnosti DeepMind Technologies Mustafa Suleyman. Firma se věnuje umělé inteligenci a koupila ji společnost Google.

Jednání OSN o moderních autonomních zbraních, které se mělo uskutečnit v pondělí, bylo odloženo na listopad. V minulosti se o zákazu vývoje takzvaných robotů zabijáků v rámci OSN už hovořilo.

V roce 2015 více než 1000 vývojářů a vědců napsalo dopis varující před nebezpečím spojeným s touto technologií. Tehdy se pod text podepsali například britský astrofyzik Stephen Hawking, spoluzakladatel firmy Apple Steve Wozniak a rovněž Elon Musk.

Problém s legislativou

Takzvaní roboti zabijáci jsou plně samostatnou zbraní, která je schopna vybrat cíl a zaútočit na něj bez lidského zapojení. Zatím tento typ zbraně neexistuje, ale vlivem technologického pokroku se brzy může stát realitou.

Příznivci těchto robotů věří, že současné válečné zákony jsou pro řešení situace dostačující, pokud budou takové zbraně vyvinuty. Naopak odpůrci této technologie věří, že roboti zabijáci představují hrozbu pro lidstvo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi