Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Facebook neukočíroval umělou inteligenci. Roboti začali mluvit vlastní řečí

Po pokusu Facebooku s umělou inteligencí vyvstává otázka, zda se vývojáři nepouštějí do příliš nebezpečných projektů. (Ilustrační foto)
Po pokusu Facebooku s umělou inteligencí vyvstává otázka, zda se vývojáři nepouštějí do příliš nebezpečných projektů. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: val - 
5. srpna 2017
15:42

Společnosti Facebook se vývoj umělé inteligence vymkl z kontroly. Projekt, který zahrnoval dva jednotlivé programy s umělou inteligencí, pojmenované Alice a Bob, ztroskotal na tom, že se dvojice robotů začala spolu dorozumívat jazykem, kterému jejich stvořitelé nerozuměli.

Vývojáři z Facebooku pracovali na softwaru, jenž měl zlepšit automatizovanou komunikaci tzv. chatbotů s reálnými lidmi. V angličtině mezi sebou měli Alice a Bob vyjednávat o výměně klobouků, knih a míčů, z nichž každé měly určitou hodnotu.

Video  Složení Rubikovy kostky za 5,3 vteřiny  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Jenže roboti se programátorům vymkli z rukou, když se ukázalo, že si vytvořili vlastní kódovaný jazyk, v kterém se mezi sebou domlouvali. Podle všeho mezi nimi nadále pokračovalo vyjednávání, ovšem autoři projektu už jim nebyli schopni rozumět. Jednotlivá slova, která by roboti běžně používali při takovém vyjednávání, za sebe kladli tak, že výzkumníkům nedávali smysl, roboti se však takto patrně dorozuměli.

Odborníci varují před nebezpečím

Společnost nakonec byla nucena projekt před pár dny předčasně ukončit. Nyní se otevřela otázka, jak daleko je vzdálená hranice, od které se umělá inteligence stane nebezpečnou pro lidstvo, jak to známe z nejrůznějších sci-fi filmů.

„Nevíme, co tihle roboti říkají. Když budete mít robota s fyzickými schopnostmi, například vojenského robota, může být tohle smrtící,“ varoval v deníku The Sun britský profesor robotiky Kevin Warwick. „Když jeden z nich řekne: ‚Proč neuděláme tohle?‘ a ten druhý řekne ano, a zároveň je to armádní robot, tak to začíná být vážné,“ nastínil. Podle některých vědců robotům chyběla jakási „odměna“ za to, že se budou držet angličtiny.

Zahraniční média zároveň upozorňují, že to není poprvé, co se něco podobného stalo. Když společnost Google vyvíjela novou technologii pro svůj překladač textů, software s prvky umělé inteligence si vytvořil vlastní jazyk, kterému nikdo nerozuměl.

Video  Robot na kolečkách společnosti Boston Dynamics, která spadá pod Google.  - Youtube / CNNMoney
Video se připravuje ...

Tip: Jak zrušit Facebook

kardinal25 ( 5. srpna 2017 18:49 )

Jaknile vznikne nejaka opravdova inteligence, jedinym zaverem logicky musi byt vyhladit vsechny lidi. Vzdyt se chovaji nasilne, vrazdi mezi sebou navzajem, vrazdi zvirata, jsou pokrytecti, mysli si o sobe ze vsemu rozumi a jsou pany lidstva pritom jsou to jen takove hloupe opicky..... Zabit vsechny lidi je lepsi i pro lidstvo same, aby se nemnozili jako kralici a pak nezabijeli ve valkach..... uz aby tu byl ten skynet

Zobrazit celou diskusi