Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

ESA odhalila prvního pasažéra nového programu: Na lunární misi pošle ovečku Shaun

Autor: mav - 
2. srpna 2022
18:57

Už za pár týdnů má startovat první let programu Artemis, nástupce legendárního amerického Apolla. Většinu obstarává americká NASA, tentokrát má však mezinárodní partnery. Evropská kosmická agentura (ESA) zajišťuje mj. servisní modul vesmírné lodi Orion. Na oplátku také může trochu mluvit do plánování posádek. Nyní odhalila, koho pošle jako prvního.

Nová raketa SLS vynese do kosmu novou kosmickou loď Orion snad už na přelomu srpna a září, pokud nedojde k dalším odkladům. První účastník z Evropy pochází z Velké Británie a jmenuje se Shaun.

„Shaunova mise zakončuje první fázi aktuálních misí našeho sboru astronautů, italská astronautka Samantha Cristoforettiová je aktuálně na své druhé expedici na Mezinárodní vesmírnou stanici, dánský astronaut ESA Andreas Mogensen byl vybrán ke svému druhému letu a později v letošním roce představíme nové astronauty z loňského náboru,“ uvedl David Parker, ředitel ESA pro pilotované lety a robotický průzkum.

„Jsme moc šťastni, že byl pro misi vybrán Shaun, a rozumíme, že to sice může být malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro ovectvo,“ dodal Parker. Shaun je totiž ovce. Ale ne živá, kosmické agentury při testu nové rakety a nové lodi nechtějí riskovat ani žádnou němou tvář.

Jedná se o plyšovou verzi animovaného hrdiny jménem Ovečka Shaun. „Rok 2022 je 15. výročím od prvního Shaunova seriálu, takže jak lépe ho oslavit než vydat se dál než kterákoli jiná ovce,“ komentovala Lucy Wendoverová, marketingová ředitelka studia Aardman, které dětský seriál produkuje.

Shaun sice není tak úplně reálný, ale první světový ovconaut už podstoupil výcvik ve stavu beztíže, na palubě speciálního letadla Airbus ‘Zero G’ A310, na kterém cvičí jeho opravdoví kolegové.

Není to jen o tom pobavit a přilákat diváky. Američtí astronauti s sebou berou plyšáky pravidelně, slouží jako tzv. zero-g indicator. Prostě jakmile se plyšák vznese, poznají, že dosáhli stavu beztíže a mohou se odpoutat, nepotřebují žádné přístroje. Stejnou misi roku 2018 podstoupil český Krtek, na ISS ho vzal Američan Drew Feustel, jehož tchyně je Češka. Letěl také Baby Yoda (Hvězdné války), tučňák, dinosaurus, želvička…

Vedle Shauna budou v křeslech tři figuríny. „Velitel“ dostal jméno Moonikin Campos. Moonikin je slovní hřičkou na Moon (Měsíc) a mannequin (figurína), příjmení je poctou elektroinženýrovi Arturovi Camposovi, který přišel s řešením, jak zachránit posádku smolného Apolla 13. „Velitel“ bude testovat vibrace a funkce skafandru. Helga a Zohar, figuríny bezruké, beznohé, jsou plné čidel, jež budou měřit radiaci v kabině.

Loď Orion při první misi Artemis pouze obletí Měsíc a přistane do oceánu. Artemis 2 už bude oblet Měsíce s živou posádkou, aktuálně se počítá s květnem 2024.

Další rok pak má nastat Artemis 3 a konečně přistání na Měsíci. Tímto comebackem si NASA chce napravit reputaci, že tam dosud posílala jen muže-bělochy. Následující mise jsou zatím vágnější, souběžně s expedicemi na povrch se bude budovat kosmická stanice na oběžné dráze Měsíce. První astronaut ESA by se na ni mohl podívat a pomoci ji budovat už na některé z prvních misí. Prvního Evropana přímo na Měsíc by ESA ráda poslala do roku 2030.

Video  Artemis I: Návrat k Měsíci.  - NASA
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi