Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Demonstranti obsadili parlament. V Iráku se protestuje proti nové vládě

Autor: ČTK - 
30. července 2022
12:25

Stovky příznivců šíitského duchovního Muktady Sadra dnes pronikly do iráckého parlamentu. Tento týden se tak stalo už podruhé. Demonstranti, které se snažila zastavit policie, agentuře AP řekli, že protest uspořádali, aby zabránili zasedání parlamentu. Sadr své příznivce vyzval, aby vyšli do ulic a zastavili vytvoření nové vlády vedené silami nakloněnými Íránu.

Tisíce příznivců šíitského duchovního se dnes shromáždily v Bagdádu a vnikly do vládní a diplomatické čtvrti. Demonstraci se snažila rozehnat u sídla parlamentu policie. Při zásahu se několik desítek demonstrantů zranilo, uvedla agentura AFP. Zhruba 20 zraněných je i mezi policisty.

Lidé se v Bagdádu shromáždili po Sadrově výzvě, aby vyšli do ulic a zabránili vzniku nové vlády nakloněné Íránu. „Přišli jsme, abychom odstranili zkorumpovanou politickou třídu a zabránili jí svolat zasedání parlamentu,“ řekl jeden z demonstrantů. Parlament se dnes měl sejít a pravděpodobně by jednal o vzniku nové vlády. Demonstranti obsadili irácký parlament už ve středu.

Irák je v politické krizi od voleb z loňského října. Největší podporu měl blok šíitského duchovního, který se snažil složit vládu. Po neúspěchu ale Sadr nařídil svým příznivcům a spojencům opustit parlament. Proíránské síly pak jmenovaly Muhammada Súdáního kandidátem na post premiéra.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi