Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Premiér podal demisi, prezident rozpustil parlament. Itálii čekají předčasné volby

Aktualizováno -
21. července 2022
21:45
Autor: ČTK - 
20. července 2022
11:25

 Italský prezident Sergio Mattarella rozpustil parlament. Italové půjdou předčasně k volbám 25. září, uvedly zdroje italských médií i agentury Reuters. Premiéra Maria Draghiho, který dnes ráno do jeho rukou podal demisi, prezident Mattarella požádal, aby kabinet dočasně vedl dál.

Draghiho rezignace a rozpuštění parlamentu je vyústěním vládních sporů, které odstartovalo populistické Hnutí pěti hvězd (M5S), když se neúčastnilo hlasování o důvěře vládě minulý týden. Draghi posléze prohlásil, že ve funkci premiéra zůstane, pokud se za něj strany široké vládní koalice postaví.

Nové hlasování o důvěře v senátu ve středu ale kromě M5S bojkotovaly další dvě pravicové vládní strany Liga a Vzhůru, Itálie (Forza Italia), čímž podkopaly Draghiho „koalici národní jednoty“. Premiér v reakci podal demisi.

Mattarella dnes řekl, že nové volby se musí konat do 70 dnů, stanovení přesného data přenechal vládě. Vládní zdroje agentuře Reuters potvrdily termín 25. září, což je poslední neděle před vypršením 70denní lhůty. Volby v Itálii jsou obvykle v neděli.

Podzimní volby budou v Itálii poprvé od druhé světové války. Na podzim zákonodárci obvykle hlasují o rozpočtu na další rok. Letos navíc před příchodem zimy bude Itálie i řada evropských zemí možná řešit akutní energetickou krizi kvůli ukončení dodávek ruského plynu v souvislosti s válkou na Ukrajině a protiruskými sankcemi, jež Západ vůči Moskvě zavedl.

„Období, kterým si procházíme, nám nepovoluje žádnou prodlevu ve vládnutí. Potřebujeme činy ke zvládaní ekonomické a sociální krize a rostoucí inflace,“ řekl prezident v krátkém projevu z Kvirinálského paláce.

Premiér v demisi Draghi dnes řekl svému kabinetu, že prozatímní vláda musí nadále řešit krize spojené s válkou na Ukrajině, inflaci, ceny energií i pandemii nemoci covid-19.

„Nedůstojný konec katastrofálního zákonodárného sboru“

Komentátoři předních zahraničních médií jsou k politickému vývoji v Itálii skeptičtí. Španělský deník El País označil italský parlament za „sebedestruktivní“. New York Times hovoří o „konci italské éry stability a vlivu“ a vstupu do „chaotické politické sezóny“. Podle francouzského Le Monde nemůže být konec éry Draghiho „horším momentem pro Itálii, eurozónu, i celou Evropskou unii“.

Ministr zahraničí Luigi Di Maio ve středu, kdy už bylo možné Draghiho rezignaci očekávat, na svém twitterovém účtu napsal, že Itálie prochází „černým dnem...kdy politika selhala“. Lídr Ligy Matteo Salvini dnes napsal, že „dost bylo šílenství (Hnutí) pěti hvězd a mocenských her Demokratické strany: teď ať si vyberou Italové“. Šéf liberální strany Akce Carlo Calenda naopak vývoj označil jako „nedůstojný konec katastrofálního zákonodárného sboru“ a slíbil, že bude nadále „prosazovat (Draghiho) agendu a politické způsoby“.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Itálii  - Videohub
Video se připravuje ...

frantacizek ( 21. července 2022 20:07 )

no tohle je pro Itálii prostě blbé.. nebo jedině, že by Draghi získal v září většinu v parlamentu, bez populistů..1. seriozní premier v Itálii

Zobrazit celou diskusi