Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministr Lipavský na Ukrajině: Hrůza v rozstřílené Irpini a setkání se Zelenským!

Aktualizováno -
20. července 2022
17:49
Autor: Maxmilián Nový - 
20. července 2022
08:51

Před chvílí přijel ministr zahraničí Jan Lipavský (37, Piráti) vlakem do Kyjeva. Čekala ho jak návštěva rozbombardovaných oblastí, tak i jednání s prezidentem Volodymyrem Zelenským (44)! A Blesk je u toho.

Nejvyšší utajení provázelo celou Lipavského cestu až do samotného centra ukrajinské metropole. „Chceme si potvrdit důležitost našich vztahů,” řekl Blesku ministr ještě předchozí noc ve vlaku v doprovodu ozbrojené ochranky.

Během dnešního dne se tak setkal se svým protějškem Dmytrem Kulebou (41), premiérem Denysem Šmyhalem (46) i prezidentem Zelenským. „Bavili jsme se o naší další podpoře. Až Ukrajina vyhraje tuto válku nad Ruskem, musíme jí pomoci s rekonstrukcí země,“ uvedl ministr, o čem s hlavou státu hovořil.

Právě Ukrajina obdržela status kandidátské země na konci června. „Je to významné symbolické gesto, které Ukrajině dává smysl, za co vede tu válku,” uvedl ministr.

Lipavský: Strašné, vidět to naživo

Kromě jednání se špičkami ukrajinské politiky navštívil Lipavský rozbombardované části předměstí Kyjeva.

„Největší problém, kterému čelí Irpiň, ale i další části na Ukrajině, je příprava na zimu. To je humanitární operace, kdy je potřeba u řady domů zajistit střechu, okna a vyřešit vytápění, aby v nich lidé mohli přežít zimu. To je asi ten úkol, který stojí před Ukrajinou a před námi, abychom s tím Ukrajině nějakým způsobem v rámci humanitární pomoci pomohli,” uvedl Lipavský.

„Ty pocity jsou strašné vidět to naživo,” přiznal. „Uvidíme, jakým způsobem se vyvine válka na Ukrajině. Jedna věc je nyní něco opravovat, ale Rusko se jaksi nevzdalo svých doslova koloniálních ambicí podrobit si Ukrajinu. Všechno zničí. Jsou tu únosy obyvatel do Ruska a Běloruska. Pokud Ukrajina nebude schopna se vojensky bránit a zastavit ten nájezd, tak se ty události mohou vrátit i sem. Je potřeba tak Rusko zastavit nyní, aby střední Evropa zůstala bezpečná. To je ten český zájem, co na tom máme,” pokračoval.

22:06
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Rakouská neutralita

Lipavský nepřijel do Kyjeva sám, nýbrž ho doprovodil i rakouský ministr zahraničí Alexandr Schallenberg (53). „Všechno, na co je tu útočeno, jsou hodnoty a systém, které jsme postavili po druhé světové válce,“ sdělil Schallenberg. I tak ale obhajoval, že Rakousko nevstoupí do NATO. Podle jeho slov si Rakušané neutralitu na rozdíl od dosud také neutrálních Švédů stále přejí.

„Je vidět, že ta návštěva poutá pozornost. Je to symbolický projev sounáležitosti střední Evropy s Ukrajinou. Proto nás přijme i prezident Zelenskyj a já mu zopakuji všechno, co Česká republika pro Ukrajinu dělá, proč je pro nás důležité, aby Ukrajina ve svém boji obstála. To bude to moje klíčové sdělení,” říkal na Ukrajině Lipavský.

Třetí česká návštěva

Pro Česko jde už o třetí oficiální cestu politiků na Ukrajinu. Prvním byl ještě v době obléhání Kyjeva premiér Petr Fiala (57, ODS) a v dubnu se pak na pozůstatky masakru v Buči přijel podívat předseda horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil (61, ODS).

Video  Šéf obranného průmyslu pro Blesk o zbraních pro Ukrajinu: Nebudou chybět Česku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa