Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Na krizovém štábu kvůli „pekelnému“ vedru chyběl Johnson kvůli večírku. A Britové vzali pláže útokem

Aktualizováno -
17. července 2022
13:46
Autor: ČTK - 
16. července 2022
18:16

V očekávání rekordně vysokých teplot v Británii zasedala vládní komise pro mimořádné události Cobra. Stalo se tak poté, co meteorologická služba poprvé vyhlásila červený, tedy nejvyšší, stupeň výstrahy před vedrem. Britové mezitím vzali o víkendu útokem pláže a plovárny. Hlava na hlavě byla na Durdle Door Beach v Dorsetu či Viking Bay v Broadstairs. Kritice opět čelí premiér Boris Johnson - Cobry se nezúčastnil kvůli tomu, že v Chequers chystal večírek pro příbuzné a přátele. 

Příští týden v pondělí a úterý by teploty v částech Anglie mezi Londýnem, Manchesterem a Yorkem mohly dosáhnout 40 stupňů Celsia, sdělil úřad Met Office. Dosavadní rekord představuje 38,7 stupně naměřených v roce 2019 v Cambridge.

Zdravotnický úřad UKHSA v souvislosti s horkem varoval před rizikem, které hrozí i zdravým lidem v dobré kondici. Nejohroženější skupinou jsou však staří či jakkoliv oslabení lidé. Podle stanice BBC by mohly v důsledku vlny veder zemřít tisíce lidí.

Londýnský starosta Sadiq Khan oznámil, že město poskytne dodatečnou pomoc bezdomovcům.

Dopravní podnik v hlavním městě vyzval občany, aby začátkem příštího týdne cestovali jen v nutných případech.

Železniční přepravce varoval, že horko může poškodit koleje a tím narušit provoz na dráze. Některé školy se kvůli horku rozhodly povolit žákům odložit uniformy, jiné zcela zrušily výuku.

Vlna veder trápí v současnosti především jižní Evropu. Kvůli požárům v departementu Gironde na jihu Francie muselo domovy opustit už přes 12.000 lidí. Na jihu Španělska vyhnal lesní požár jihozápadně od Málagy z domovů asi 2300 lidí. S následky vlny veder se potýká také Portugalsko, Itálie, Chorvatsko nebo Řecko.

Johnson na krizovém štábu chyběl

Premiér Boris Johnson si vysloužil kritiku opozice za to, že na sobotním krizovém štábu chyběl kvůli chystanému večírku ve venkovském sídle britských předsedů vlády, informoval internetový deník The Independent. Až ze svého současného postu v září Johnson odejde, nebude už moci rezidenci využívat.

Zdroj z úřadu britského premiéra deníku The Independent řekl, že není neobvyklé, že schůzky komise Cobra vedou jiní členové vlády, v sobotu to byl ministerský náměstek Kit Malthouse.

Johnson se terčem kritiky stal několik měsíců po nástupu do Downing Street, protože vynechal celou sérii zasedání komise Cobra k začínající pandemii covidu-19 a místo toho se údajně zabýval záležitostmi kolem rozvodu s Marinou Wheelerovou a psaním knihy o Williamu Shakespearovi.

Kritizovaná party ve venkovském sídle

Chequers je památkově chráněná usedlost ze 16. století, která slouží britským premiérům od roku 1921. Uvnitř je bazén, obklopují ji rozlehlé zahrady. Zdroj z Johnsonovy Konzervativní strany televizi Sky News řekl, že pozvánka na party, která se bude konat dnes, platí i pro partnery, partnerky a děti hostů.

Zástupkyně šéfa opozičních labouristů Angela Raynerová Johnsonovi vyčetla, že „znovu nejedná“. „Veřejnost nebude věřit, že tato vláda připomínající živou mrtvolu dokáže rychle a rozhodně reagovat na krizovou situaci, protože zatímco se země vaří, zkompromitovaný premiér se chystá na večírek,“ řekla.

Johnson a jeho nynější manželka Carrie plánovali uspořádat v Chequers opožděnou oslavu své svatby, protože se brali v době, kdy v Anglii platily restrikce v souvislosti s šířením koronaviru. Slavnost se podle britských médií měla konat na konci července, ale plány manželů narazily na tvrdou kritiku poté, co byl Johnson donucen k oznámení, že z postu premiéra odejde.

Rezignaci na funkci lídra Konzervativní strany Johnson ohlásil začátkem července. To znamená, že až strana vybere jeho nástupce, skončí i v Downing Street. Johnson odchod oznámil po bezprecedentní vlně rezignací ve vládě. Svou funkci kvůli premiérovi opustilo nejméně pět ministrů, v širším kabinetu až 50 poslanců.

Johnson čelil výzvám k odstoupení od prvních zpráv o pořádání večírků v době koronavirových uzávěr. Poslední kapkou bylo odhalení, že věděl o obvinění nyní již bývalého konzervativce Christophera Pinchera ze sexuálního napadení, i tak ho ale jmenoval na vlivný vládní post.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi