Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jediný ruský výrobce tanků musel stopnout výrobu. Chybí mu díly ze Západu

Autor: ČTK - 
22. března 2022
12:57

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruská společnost, která vyrábí a opravuje tanky, pozastavila práci. Okupační vojska přitom podle ní nutně potřebují obnovit poškozenou vojenskou techniku. Agentura Unian píše, že firmu Uralvagonzavod, která je podle ní jediným ruským výrobcem tanků, postihly sankce Evropské unie, Británie a Japonska.

„Podle dostupných informací byla kvůli nedostatku komponentů zahraniční výroby pozastavena práce podniků Uralzavod a Čeljabinského traktorového závodu,“ napsal ukrajinský generální štáb na facebooku, přičemž tyto firmy se podle něj specializují na výrobu a opravy tanků a dalších obrněných vozidel.

Evropská unie už dříve zakázala společnostem z EU obchodovat s ruskými firmami, mezi něž patří i Uralvagonzavod, píše Unian, podle níž na tuto společnost uvalily sankce také Británie a Japonsko.

Ukrajinská vojenská informační a poradenská společnost Defense Express uvedla, že Uralvagonzavod provozuje jediný závod, jenž provádí montáže tanků a běžně používá západní komponenty, poznamenala britská stanice BBC na svém webu. Ta rovněž podotkla, že v ruských médiích nyní nejsou žádné zprávy odkazující na Uralvagonzavod a zpravodajské stanici se nepodařilo potvrdit informace z ukrajinského prohlášení.

21:52
Dnes

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
Dnes
!

Náměstek ruského ministra obrany Sergeje Šojgua Timur Ivanov byl údajně zadržen pro podezření z přijetí úplatku.

21:07
Dnes

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z Ukrajiny obvolávali z falešných čísel české občany a vylákali z nich v přepočtu přes tři miliony korun. Informovala o tom ukrajinská policie, na jejíž sdělení upozornil server Novinky.cz.

Podvod zorganizoval čtyřicetiletý Ukrajinec, pro něhož pracovali z ukrajinské Oděsy dva ukrajinští občané a šest Čechů. Ti byli mezinárodně hledaní kvůli podvodům.

Zobrazit celý online

Video  Letecké záběry invaze a ruské tanky z dronu: Takhle postupuje Putin na Kyjev  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa